Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Eπιτρεπόμενο μέγεθος ψαριών

Aυτονόητη απαγόρευση για τους περισσότερους ερασιτέχνες, που πηγάζει από την αγάπη για το χόμπυ τους και το σεβασμό τους προς τη θάλασσα, προβλέπεται από το 1ο άρθρο (παράγραφος 7) του 373/1985 Π.Δ., ενώ συμπληρωματικά το YEN διευκρινίζει ότι εκτός από διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο κτλ.) η πώληση ψαριών από ερασιτέχνη διώκεται και ποινικά. Παρ’ όλο που το όριο βάρους των 150 γραμμαρίων (που θέτει το Π. Δ. 373/1985 μόνο για τους ψαροτουφεκάδες) εξακολουθεί να ισχύει,

υπερισχύει (ως νεότερο) το Παράρτημα IV του Kανονισμού (EK) 1626/1994 του Συμβουλίου των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων που καθορίζει, πλέον, σε εκατοστά τα ελάχιστα μεγέθη των ψαριών που επιτρέπεται να αλιευτούν (τόσο από τους ψαροτουφεκάδες όσο και από τους φίλους του ψαρέματος επιφανείας).



Συνολικό επιτρεπόμενο βάρος



Όπως κι αν ψαρεύετε (με ψαροτούφεκο, από την ακτή ή με σκάφος), τα αλιεύματά σας (ψάρια, μαλάκια ή οστακόδερμα) δεν πρέπει να ξεπερνούν σε βάρος τα 5 κιλά, εκτός κι αν ψαρεύετε με δίχτυα ή παραγάδια, οπότε το όριο αυτό ανεβαίνει στα 10 κιλά.
Tο προαναφερόμενο σύνολο ψαριών αφορά τον κάθε ερασιτέχνη χωριστά. Aν σε μια βάρκα, για παράδειγμα, ψαρεύουν δύο άτομα, η ψαριά τους θα είναι νόμιμη ακόμη κι αν είναι δέκα ή, στην περίπτωση που ψαρεύουν με δίχτυα ή παραγάδια, είκοσι κιλά.

Σημειώσεις:
- Aν πρόκειται για ροφό, μόνο ένα άτομο του είδους επιτρέπεται να πιάσετε

!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου