Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Σαργός

Πλευρικά έχει 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν είναι πάντα όλες εύκολα ορατές. Ραχιαία το ψάρι έχει σκούρο γκρι χρώμα και κοιλιακά ανοιχτό ασημί προς άσπρο. Μια (χαρακτηριστική) μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς καθώς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς ολοκληρώνουν την εικόνα του ψαριού.

Βιολογία/Αναπαραγωγή: Ο σαργός είναι πρώτανδρο ερμαφρόδιτο είδος. Στην πρώτη αναπαραγωγική ωρίμανση (στα 2 με 3 του χρόνια) το ψάρι είναι ακόμα αρσενικό. Όταν φτάσει σε ηλικία 5 χρόνων, ενεργοποιούνται οι ορμόνες αλλαγής φύλου και αναστέλλεται σιγά σιγά η δημιουργία σπέρματος ενώ αρχίζουν να ωριμάζουν τα ωάριά του. Το ψάρι αλλάζει φύλο και γίνεται πλέον θηλυκό. Υπάρχει και μια στιγμή που το ψάρι παράγει και σπέρμα και ωάρια, κατά τη διαδικασία αλλαγής φύλου. Το χειμώνα που ησυχάζουν οι ακτές, το ψάρι γιαλώνει και παραμένει ρηχά περιμένοντας την περίοδο της αναπαραγωγής του που είναι την ’νοιξη με πιο έντονη αναπαραγωγική συμπεριφορά τον Απρίλιο και το Μάιο.

Τόπος/τρόπος διαβίωσης: Ο σαργός κινείται από μηδενικά βάθη μέχρι και τα 50 m και θα τον βρούμε σε βυθούς με πλάκες, κατρακύλια, μέσα στις τρύπες, σε μεγάλα μονόπετρα καθώς και σε λιβάδια Posidonia oceanica. Το ψάρι είναι βενθοπελαγικό, σχηματίζοντας συνήθως κοπάδια ενώ το συναντάμε ακόμα και σε νερά υφάλμυρα. Το ψάρι είναι ημερόβιος κυνηγός και είναι παμφάγο. Το διαιτολόγιό του περιλαμβάνει οστρακόδερμα, γαστερόποδα, αμφίποδα, σκουλήκια από το υπόστρωμα, καθώς και άλγη. Πιο έντονη παρουσία και δραστηριότητα θα παρατηρήσουμε την αυγή. Σαν ψάρι είναι πολύ έξυπνο και μαθαίνει να προσαρμόζεται αρκετά εύκολα. Ο σαργός μπορεί να «συγκατοικεί» και με άλλα ψάρια όπως οι σηκιοί ή και με σε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου