Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Σε κίνδυνο οι καραβίδες του Παγασητικού!

Σε κίνδυνο οι καραβίδες του Παγασητικού!

Καμπανάκι κινδύνου για την εξαφάνιση της καραβίδας κρούει ο πρόεδρος των Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζοντας πως το ιχθυακό απόθεμα έχει μειωθεί σε τραγικό βαθμό. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι ελάχιστοι αλιείς που συνεχίζουν να αλιεύουν με ιχθυοπαγίδες.

Ο κ. Θεόδωρος Γάκης, πρόεδρος των Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Υδρολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέφρασε την αγωνία του για την τραγική μείωση του ιχθυακού αποθέματος της καραβίδας στον Παγασητικό.
Ο ίδιος επεσήμανε πως παρ’ όλο που το 95% των αλιέων είναι συνειδητοποιημένοι και προσέχουν κατά τη διάρκεια της αλιείας τους, το 5% που δεν προσέχει προκαλεί τεράστιο πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Νεοφύτου, Κοσμήτορας Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας για την κατάσταση του Παγασητικού τόνισε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται όμως επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Παγασητικός είναι ένας ημίκλειστος κόλπος. Άρα πάντοτε οι γύρω καλλιέργειες και η παράκτια αλιεία επηρεάζονται. Για αυτό θα πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν πως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ο Παγασητικός παράγει ακόμη απόθεμα, όχι όπως πριν από 20 χρόνια, αλλά παράλληλα υφίσταται την επίδραση της Μεσογείου. Θα πρέπει όλου να προσέξουν για να κρατήσουν τουλάχιστον το σημερινό επίπεδο», υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη η Σχολή θα συνεχίσει τις έρευνές της για το ιχθυακό απόθεμα του Παγασητικού με την τράτα που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να συγκρίνει τα περσινά με τα σημερινά δεδομένα.
Το 4ο Συνέδριο Υδρολογίας θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 11 Ιουνίου και θα μιλήσουν πάνω από 100 Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου