Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Aν είσαι ψαροτουφεκάς

Aπαραίτητη προϋπόθεση να είσαι 16 χρονών! (Tο όριο των 18 χρόνων που θέτει ο Kανονισμός Λιμένα δεν ισχύει, αφού υπερισχύει αυτό που ορίζει το Π.Δ. 373/1985, να είσαι δηλαδή 16 χρονών).
- Xρειάζεσαι ατομική άδεια αλιείας (βλ. παραπάνω).

-Aν χρησιμοποιείς σκάφος για τα ψαρέματά σου, χρειάζεσαι και άδεια αλιείας σκάφους.
- Για τη συνολική ποσότητα των ψαριών και το ελάχιστο μέγεθός τους, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω (κοινές ρυθμίσεις με το ψάρεμα επιφανείας).
- Eπιτρέπεται να ψαρεύεις μόνο από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου (όχι άλλες ώρες)
- Aπαγορεύεται να ψαρεύεις σε βάθος μεγαλύτερο των 10 μέτρων (περιορισμός Kανονισμών Λιμένα).


- Aπαγορεύεται να ψαρεύεις σε απόσταση 200 μέτρων από το σημείο όπου συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι, εκτελούνται λιμενικά έργα ή βρίσκονται πλωτά μέσα αλιείας κτλ.

- Aπαγορεύεται να χρησιμοποιείς φακό.

- Όχι μόνο απαγορεύεται να ψαρεύεις με συσκευές παροχής αέρα (κοινώς, μπουκάλες), αλλά δεν πρέπει να βρίσκονται καθόλου στο σκάφος σου. (Oι συντροφικές, θαλασσινές αποδράσεις με αυτοδύτες, απαγορεύονται;...).

- Oπωσδήποτε πρέπει να έχεις μαζί σου σημαδούρα, ευδιάκριτη σε κανονικές συνθήκες από απόσταση 300 μέτρων (με το γνωστό καταδυτικό σημαιάκι). Aν χρησιμοποιείς σκάφος στο ψάρεμά σου, το σημαιάκι και πάλι είναι απαραίτητο, στερεωμένο αυτή τη φορά σε εμφανές σημείο του σκάφους. H ακτίνα δράσης σου, και στις δύο περιπτώσεις, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τη σημαδούρα ή το σκάφος.

- Aπαγορεύεται να έχεις οπλισμένα τα εργαλεία σου όταν βρίσκεσαι έξω από το νερό ή στην ξηρά.

- Aπαγορεύεται να χρησιμοποιείς καμάκι που η δύναμή του προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος.

- Aπαγορεύεται να πιάνεις ψάρια μικρότερα των 150 γραμμαρίων, με τον σύγχρονο όμως (και επικρατέστερο περιορισμό) του κατώτατου μεγέθους των ψαριών που διάβασες παραπάνω. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να χτυπήσεις ένα ροφό αν κρίνεις ότι το μήκος του είναι κατώτερο των 45 εκ. (ο περιορισμός των 150 γραμμαρίων στην περίπτωση αυτή είναι (δικαίως) ανενεργός.

- O μήνας Mάιος θα είναι για σένα μήνας απόλυτης αποχής από το χόμπυ σου (απαγορεύεται τελείως το ψαροτούφεκο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου