Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΠΑΛΑΜΙΔΕΣ. Πότε και πως τις ψαρεύουμε.




Τις παλαμίδες τις ψαρεύουμε κυρίως με συρτή. Πρόκειται για αρπακτικά και γρήγορα ψάρια γι αυτό και εμείς ρυθμίζουμε την ταχύτητα του σκάφους στα τέσσερα μίλια την ώρα, ενώ ιδανικός καιρός για το ψάρεμά τους δεν είναι η μπουνάτσα αλλά ο καιρός πρέπει να είναι φρέσκος…






Γενικότερα, το πρωί πριν σκάσει ο ήλιος και το βράδυ όταν βουτάει, είναι οι πλέον κατάλληλες ώρες για το ψάρεμά της.
Είναι πιθανό βέβαια να πάρουμε ψάρια και στις έντεκα το πρωί ή στις δυο το μεσημέρι, αυτό όμως δεν είναι κανόνας. Ένα είναι σίγουρο, το πρωί ή το βράδυ, σε σωστό τόπο, την σωστή εποχή και με τα κατάλληλα εργαλεία, θα πάρουμε οπωσδήποτε ψάρια.


Υλικά για τις συρτές
Πετονιές: No 60, 70, 80, 90.
Παράμαλλα εκλεκτής ποιότητας: No 35, 40, 50.
Καρούλες μεγάλες πλαστικές
Στριφτάρια πλακέ τύπου Αγγλίας, διάφορα νούμερα.
Μολύβια σύρματος, όλα τα νούμερα.
Κουταλάκια διάφορα No 3, 4, 5.
Ψαράκια ψεύτικα με δύο σαλαγκιές.
Τα ψεύτικα ψαράκια που αρπάζει η παλαμίδα είναι κυρίως:
Το σκουμπρί 9-11 cm, το ασημένιο 11-12 cm, το κίτρινο ή το κόκκινο 12 cm, καθώς επίσης η σπαστή ζαργάνα με πολλά χρώματα.
Όταν τα νερά είναι θολά, χρησιμοποιούμε τα κίτρινα ή τα κόκκινα, διότι είναι τα χρώματα που διακρίνει από μακριά και μέσα στη θολούρα.
Το αρμάτωμα της συρτής μας είναι πολύ απλό.
«Ξεθυμαίνουμε» τη μάνα για να ισιώσει δένοντάς τη από ένα σημείο και τραβώντας το άλλο πριν την τυλίξουμε στην καρούλα, ενώ ακολούθως δένουμε στο τέλος της μάνας ένα στριφτάρι συρτής. Το μέγεθος θα πρέπει να είναι ανάλογο με το ψάρεμα που θα κάνουμε, ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό. Από κει και πέρα δένουμε ένα κομμάτι παράμαλλο τρεις οργιές. Οι διατομές της πετονιάς και τα μεγέθη γενικότερα, αναφέρονται παραπάνω και η χρήση τους εξαρτάται από το μέγεθος των ψαριών που θα κυνηγήσουμε.
Τώρα πλέον δε μένει τίποτα άλλο, εκτός από την επιλογή του ψεύτικου με το οποίο θα ψαρέψουμε, κουταλάκι ή ψαράκι.
Η πετονιά που θ' απλώσουμε πρίμα, θα πρέπει να είναι γύρω στα ογδόντα μέτρα και το πιο σημαντικό είναι τα μπόσικα. Πρέπει ν' απλώσουμε στα πόδια μας τριάντα μέτρα πετονιά, έτοιμη και νεταρισμένη ώστε, όταν αρπάξει το ψάρι, να τη δουλέψουμε άνετα. Αν χρησιμοποιήσουμε καλάμια, θα πρέπει να είναι μεταξύ 12-30lb. Οι οδηγοί τους μπορεί να είναι είτε full roller (ροδέλες) ή συνδυασμός rings (δακτύλιοι) με τον τελευταίο οδηγό τύπου roller, ή όλοι οι οδηγοί τύπου rings. Ως προς το μήκος του καλαμιού καλό είναι ένα ψηλό καλάμι μεταξύ 1.80 και 2.20 μέτρα με ευλύγιστο άκρο, με αυτό τον τύπο καλαμιού μπορούμε να κουμαντάρουμε αρκετά μεγάλα ψάρια. Όσον αφορά τον μηχανισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν τύπου Level Wind.

Τα Μολύβια
Το πρωί που θα δουλέψουμε βαθιά, το πρώτο μολυβί θα το βάλουμε μιάμιση οργιά απ' το στριφτάρι προς τη μάνα, το δεύτερο πέντε οργιές απ' το πρώτο, το τρίτο τρεις οργιές απ' το τέταρτο και πάει λέγοντας.
Αν τα νερά είναι ακόμη βαθύτερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα δύο.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, με τρεισήμισι μίλια ταχύτητα κάθε μολύβι No 4 βαθαίνει το εργαλείο της συρτής γύρω στη μιάμιση οργιά.
Έτσι ψαρεύουμε όσο είναι μισοσκόταδο, όταν αρχίζει να φέγγει, αφαιρούμε σταδιακά μολύβια, ώστε το εργαλείο μας ν' ανέβει πιο ψηλά. Τα ψάρια του είδους αυτού, όσο ο ήλιος λάμπει, τόσο ανεβαίνουν προς την επιφάνεια.


Το ψεύτικο
Το ψεύτικο ψαράκι που σέρνουμε πρίμα αποτελεί πραγματικό πειρασμό για τα μεγάλα ψάρια, είναι έτσι κατασκευασμένο και τόσο όμορφα βαμμένο, ώστε να τα ξεγελά.
Η γλώσσα, που φέρει εμπρός, το βυθίζει ομαλά και το κάνει να κινείται δεξιά κι αριστερά, ακριβώς όπως το ζωντανό. Προσοχή όμως, η κίνηση αυτή μεταδίδεται μέσω της «μάνας» στο δείκτη του χεριού μας σαν συνεχές τρεμούλιασμα. Εάν αυτό το σήμα παύσει να έρχεται στο χέρι μας, τότε κάτι συμβαίνει και το πιθανότερο είναι πως το ψεύτικο ψαράκι άρπαξε φύκια ή κάτι άλλο, στις σαλαγκιές του. Τότε πρέπει οπωσδήποτε να το φέρουμε επάνω στη βάρκα και να το καθαρίσουμε για να συνεχίσουμε το ψάρεμα, εάν δεν καθαριστεί, τα ψάρια δεν το πλησιάζουν.

Πότε και πως τις ψαρεύουμε
Τα καλά ψαρέματα γίνονται τους μήνες της άνοιξης, ή από Οκτώβριο και μετά, ενώ τα γερά ψαρέματα γίνονται νύχτα και τον χειμώνα.
Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε δυο συρτές με καλάμια δεξιά και αριστερά απ' το σκάφος. Η μία πρέπει να δουλέψει με ανοξείδωτο κουταλάκι No 4 και η άλλη με ψεύτικο ψαράκι.
Οι παλαμίδες είναι ψάρια που κολυμπάνε στα μεσόνερα με προτίμηση τα νερά του βυθού. Δεν ανήκουν στα ψάρια του βυθού, αυτό όμως δεν τα εμποδίζει να αλλάζουν βάθη με μεγάλη ταχύτητα και ν' αρπάζουν κάθε μικρό ψαράκι.
Ολοκληρώνοντας να σας πούμε πως οι παλαμίδες ψαρεύονται καλύτερα στο βυθό παρά στα λίγα νερά. Τα ψάρια του είδους, όταν κολυμπάνε στα μεσόνερα γνωρίζουν πως είναι ευάλωτα. Γνωρίζουν επίσης πως κινδυνεύουν κάθε στιγμή από μεγαλύτερα, όπως είναι: ο σκύλος, ο ξιφίας, το δελφίνι κλπ. Στα μεσόνερα, φοβισμένα καθώς είναι δεν τους μένει χρόνος για φαγητό, αντίθετα στα βαθιά νερά, σύρριζα με το βυθό, νιώθουν ήρεμα και ασφαλή.
Διατηρώντας τις συρτές μας στα μεσόνερα και λίγο πιο κάτω, έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε τα ψάρια που κινούνται λίγο πιο πάνω από τον πυθμένα, γιατί μόλις αντιληφθούν δραστηριότητα ακόμη και σε αρκετή απόσταση από το σημείο που βρίσκονται, ορμούν με ταχύτητα για να συλλάβουν τη λεία τους.


Επιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου