Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011
Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011
Ψάρια και Ψάρεμα στην Ελλάδα: Φρέσκα καλαμαράκια τηγανητά - Freska kalamarakia t...
Ψάρια και Ψάρεμα στην Ελλάδα: Φρέσκα καλαμαράκια τηγανητά - Freska kalamarakia t...: Φρέσκα καλαμαράκια τηγανητά υπάρχει ένας μύθος για τα φρέσκα καλαμάρια ότι όταν τηγανίζονται για το λόγο ότι είναι φρέσκα είναι και σκληρά...
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Ψαρέματα στην Κώ !!!!
μαγιατικο 2900 και τσιπουρα 1700 !!!μεγαλεεεε δασκαλε μας εβαλες τα γιαλια παλι !!! |
μαγιατικα 2400 !! 2900 !! |
τις φωτο μας της εστειλε ο κυριος Νικολαος Αγγελιδης φανατικος αναγνωστης του blog ,προσωπικος μου σπονσορας αλιευτικων εργαλιων και μεγαλος ψαρας !!!!! τα ψαρια ειναι πιασμενα με συρτη βυθου στα 10 μετρα νερο !!!το να πιανεις τσιπουρες με συρτη βυθου δεν ειναι και λιγο !!!
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Τρίτη 16 Αυγούστου 2011
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Ψάρια και Ψάρεμα στην Ελλάδα: Μάθετε να ξεχωρίζετε τα φρέσκα ψάρια - Learn to di...
Ψάρια και Ψάρεμα στην Ελλάδα: Μάθετε να ξεχωρίζετε τα φρέσκα ψάρια - Learn to di...: "Κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το μάθεις, είναι να ξεχωρίζεις τα φρέσκα ψαρια Μάθετε να ξεχωρίζετε τα φρέσκα ψάρια - Learn to distingu..."
Ψάρια και Ψάρεμα στην Ελλάδα: Γόπα Ελληνική - Bogue Greek
Ψάρια και Ψάρεμα στην Ελλάδα: Γόπα Ελληνική - Bogue Greek: "Η γόπα η Ελληνική είναι από τα ποιο νόστιμα Ελληνικά ψάρια Γόπα Ελληνική - Bogue Greek Γόπες υπάρχουν και ιχθυοτροφείου, όμως μπο..."
Ψάρια και Ψάρεμα στην Ελλάδα: Ελληνική Συναγρίδα - dentex fish
Ψάρια και Ψάρεμα στην Ελλάδα: Ελληνική Συναγρίδα - dentex fish: "Ελληνική Συναγρίδα , από τα πιο νόστιμα ψαρια στις Ελληνικές θάλασσες Στην αγορά σπανια θα βρείτε Συναγρίδες κάτω από δυο κιλά, συνήθως..."
Σάββατο 30 Ιουλίου 2011
Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011
Ψαρεμα | Ψάρεμα από σκάφος | Jigging
Το jigging είναι ένας από τους αποδοτικότερους τρόπους ψαρέματος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μικρά ή μεγαλύτερα βάθη - έως το πολύ 120 μέτρα - με καλάμι και μηχανισμό, ενώ στα ρηχά ακόμη και με το χέρι. Με την μέθοδο του jigging, μπορούμε να πιάσουμε μεγάλα και καλά ψάρια όπως συναγρίδες, σφυρίδες , ροφούς, μαγιάτικα κλπ.
Το jigging είναι ψάρεμα που γίνεται με καλάμι - ή με το χέρι όπως προαναφέραμε - χρησιμοποιώντας μεταλλικά ομοιώματα ψαριού σε διάφορα βάρη τα οποία ονομάζονται «jigs». Παλιά τα τεχνητά αυτά δολώματα, χοντροκομμένα, φτιαγμένα από μολύβι, αποκαλούσαμε «πλάνους», που είχαν το σχήμα ψαριού με μια κουκίδα το πολύ στο μάτι του.
Τι είναι τα jigs.
Ο πλάνος (αγγλιστί jig), είναι ένα ψεύτικο ψάρι από μολύβι, που εξωτερικά περιβάλετε από χρωματισμούς με πρισματικές αντανακλάσεις, ενώ διαθέτει έντονα τρισδιάστατα μάτια, ανάγλυφα βράγχια και λέπια. Αυτοί τουλάχιστον είναι οι καλής ποιότητος πλάνοι οι οποίοι είναι και οι αποδοτικοί, διότι μοιάζουν σχεδόν όπως ένα αληθινό ψάρι. Στο εμπόριο πάντως κυκλοφορούν και φθηνά κομμάτια αμφιβόλου αποδόσεως, γι’ αυτό προσοχή!
Αρματωσιά
Το ψαράκι για jigging αρματώνετε είτε με σαλαγκιά, είτε με μεγάλο αγκίστρι με κοντό στέλεχος και μεγάλη καμπύλη.
Το παράμαλλο με το οποίο θα δέσουμε το jig μας θα πρέπει να είναι
λίγο μικρότερης διαμέτρου από την μάνα, ενώ για καλύτερο αποτέλεσμα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε αόρατο. Αν ψαρεύουμε με νήμα – που είναι και ο προτεινόμενος τρόπος – ένα παράμαλλο διαμέτρου
70 mm θα κρατήσει και τα μικρά αλλά και τα μεγάλα ψάρια που θα πιαστούν.
Όσον αφορά το στριφτάρι μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ανθεκτικό, ανοξείδωτο, με ένσφαιρους τριβείς για ακόμη καλύτερη λειτουργία, μεγέθους τέτοιου ώστε να περνάει ανεμπόδιστα μέσα από τους οδηγούς ή τα δακτυλίδια του καλαμιού μας. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στη σύνδεση παράμαλλου – jig - αγκίστρων, όπου πρέπει ανάμεσα να τοποθετηθεί κρίκος. Αν το jig μας δεν έχει αγκίστρι ή σαλαγκιά θα πρέπει να δέσουμε μόνοι μας και μετά να περάσουμε στο νήμα θερμοπλαστικό σωληνάκι, αν και τις περισσότερες φορές το jig συνοδεύετε από ένα ή δύο δεμένα αγκίστρια.
Για light jigging ή slow sinking με lucanus ή fish ball.
Τα τεχνητά δολώματα με την πάροδο του χρόνου γίνονται καλύτερα και μοιάζουν όλο και περισσότερο στα ζωντανά. Οι επονομαζόμενοι ελληνιστί «καμπούρηδες» οπου στην «συνομοταξία» αυτή ανήκουν τα lucanus ή τα fish ballς είναι από τις τελευταίες ανακαλύψεις και θα τα αποκαλούσαμε «τεχνολογικά επιτεύγματα». Το lucanus είναι ένα μικρό καλαμάρι που φωσφορίζει, τα πλοκάμια και τα μάτια του είναι όπως του αληθινού, διαθέτει 2 αγκίστρια με μικρά παράμαλλα μεγέθους πλοκαμιού που αλλάζουν πολύ εύκολα κι έχει βάρος 160 γραμμάρια. Διαθέτει δύο μικρούς κρίκους, ένα στο επάνω κι έναν στο κάτω μέρος του σώματός του, ώστε από την επάνω πλευρά να δεθεί στο παράμαλλο της αρματωσιάς, ενώ σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστούμε περισσότερο βάρος, δένουμε στον κάτω κρίκο του lucanus ένα κομμάτι πετονιάς περίπου 1 μέτρου με το απαιτούμενο βαρίδι.
Ένα από τα μεγάλα συν του συγκεκριμένου δολώματος είναι ότι δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβάζουμε το καλάμι τόσο έντονα όπως στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε jig, αλλά μπορούμε να κάνουμε πιο ελαφρές κινήσεις, δηλαδή slow sinking. Οι πιο «τεμπέληδες» μάλιστα μπορούν να τοποθετήσουν το καλάμι στην καλαμοθήκη, ενώ το «επάνω – κάτω» αναλαμβάνει το κυματάκι που θα κουνάει το σκάφος…
Η πλεύση και η συμπεριφορά του δολώματος αυτού είναι τέτοια, ώστε θα λέγαμε ότι αδίκως αποκαλείται «ψεύτικο»…
Με τον ίδιο τρόπο δουλεύει και το fish ball.
Και εδώ πάντως παίζει σημαντικότατο ρόλο η ποιότητα κατασκευής, γι’ αυτό προσοχή στα «πάρα πολύ φθηνα» προϊόντα…
Καλάμι και μηχανισμός
Στα ψαρέματα αυτού του είδους χρησιμοποιούμε καλάμι 30 - 50 λιμπρών ή ακόμη ισχυρότερα έως 100 λίμπρες για πολύ μεγάλα ψάρια, μήκους περίπου 1.80.
Όσον αφορά το μηχανισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο με αυτό αν ψαρεύουμε με «μολύβι φύλακα», αρκεί να είναι ελαφρύς και εύχρηστος ώστε να μην μας κουράσει μετά από μερικά «ανεβοκατεβάσματα». Προτεινόμενοι είναι : OKUMA TITUS GOLD, ή SHIMANO TORIUM TOR-30 ή κάποιος της δικής σας επιλογής.
Ιδανικοί μηχανισμοί για jigging θεωρούνται εκείνοι με μαγνητικό έλεγχο της περιστροφής της μπομπίνας ελεγχόμενο με διακόπτη, ισχυρό σύστημα φρένων τα οποία καλό θα είναι να είναι προρυθμιζόμενα, σφραγισμένα ρουλεμάν, το υλικό κατασκευής του να είναι από γραφίτη και αλουμίνιο για όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος (περίπου 700 γραμμάρια) και σωστά ζυγισμένος. Η χωρητικότητά της πομπίνας του θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να χωρά 250m νήματος 0,50mm , με μια σχέση μετάδοσης από 5 έως 6:1.
Με ηλεκτρικό μηχανάκι
Στο jigging πρέπει να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στο κατέβασμα του δολώματος στα συγκεκριμένα σημεία των αποχών ή των μεγάλων βράχων. Βλέποντας το βάθος του συγκεκριμένου τόπου στο βυθόμετρό μας, μπορούμε να ρυθμίσουμε στο μηχανάκι μας το βάθος που θέλουμε να κατέβει το jig μας, ακριβώς στα μέτρα θέλουμε, κάτι που μας λύνει τα χέρια και προστατεύει τα εργαλεία μας από το να κολλήσουν στα βράχια και να τα χάσουμε. Προσοχή όμως γιατί το μηχανάκι μαζί με το καλάμι θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος για να μπορέσουμε να κάνουμε συνεχώς την γνωστή κίνηση (πάνω – κάτω) του jigging. Αν το εργαλείο μας είναι βαρύ θα κουραστούμε γρήγορα.
Με το χέρι
Αν κάνουμε jigging με το χέρι, θα χρειαστούμε ένα ζευγάρι γάντια, και πετονιά 0,60 – 1,00 mm ανάλογα με το βάθος. Το δύσκολο έως ακατόρθωτο θα είναι πάντως να φέρουμε από τα 60 ή τα 80 μέτρα ένα ψάρι έστω και 3 έως 4 κιλά, φανταστείτε να μας τύχει ένα 8 ή 10! Η άνοδος του στο σκάφος θα είναι μάλλον αδύνατη…
Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε στα 30 – 35 μέτρα για μονόκιλα ή δίκιλα ψάρια τότε τα πράγματα είναι πιο απλά.
Πώς θα κάνουμε jigging
Με σβηστή τη μηχανή του σκάφους μας και με το αερακι να μας παρασύρει αφήνουμε το δόλωμα να κατέβει προς το βυθό. Όταν φτάσει στο πυθμένα σημαδεύουμε την πετονιά, παρατηρούμε το βάθος στο βυθόμετρο και μαζεύουμε 2 – 3 μέτρα γρήγορα για να μην μας σκαλώσει το ψεύτικο ψαράκι.
Στην συνέχεια μαζεύοντας γρήγορα και χαλαρώνοντας, ανεβοκατεβάζουμε το δόλωμά μας , έτσι ώστε να κινείται πάντα από 1 έως 5 μέτρα πάνω από τον πυθμένα.
Τα ψαράκια για το jigging κοστίζουν ανάλογα με το βάρος και φυσικά την ποιότητά τους. Ενδεικτικά τέλος, αν ψαρέψουμε στα 90 – 100 μέτρα χρειαζόμαστε ένα ψαράκι 350 γραμμαρίων, ενώ μπορούμε επίσης να κάνουμε συνδυασμό jig με lucanus, το οποίο διαθέτει 2 κρίκους πάνω και κάτω για να το δέσουμε όπως θέλουμε.
Που θα πως κάνουμε jigging
Με Jigging μπορούμε να ψαρέψουμε από 40 έως 120 μέτρα. Ανάλογα με το βάθος και το είδος των ψαριών που θα ψαρεύουμε, εξαρτάται το βάρος και το χρώμα των δολωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Οι τόποι που θα κάνουμε jigging είναι τα απότομα κατεβάσματα του βυθού και γενικά οι πυθμένες με πολλά και ακανόνιστα βράχια.
Αν ο αέρας μας παρασύρει γρήγορα, η χρήση της πλωτής άγκυρας είναι η καλύτερη λύση.
ΠΑΛΑΜΙΔΕΣ. Πότε και πως τις ψαρεύουμε.
Τις παλαμίδες τις ψαρεύουμε κυρίως με συρτή. Πρόκειται για αρπακτικά και γρήγορα ψάρια γι αυτό και εμείς ρυθμίζουμε την ταχύτητα του σκάφους στα τέσσερα μίλια την ώρα, ενώ ιδανικός καιρός για το ψάρεμά τους δεν είναι η μπουνάτσα αλλά ο καιρός πρέπει να είναι φρέσκος…
Γενικότερα, το πρωί πριν σκάσει ο ήλιος και το βράδυ όταν βουτάει, είναι οι πλέον κατάλληλες ώρες για το ψάρεμά της.
Είναι πιθανό βέβαια να πάρουμε ψάρια και στις έντεκα το πρωί ή στις δυο το μεσημέρι, αυτό όμως δεν είναι κανόνας. Ένα είναι σίγουρο, το πρωί ή το βράδυ, σε σωστό τόπο, την σωστή εποχή και με τα κατάλληλα εργαλεία, θα πάρουμε οπωσδήποτε ψάρια.
Υλικά για τις συρτές
Πετονιές: No 60, 70, 80, 90.
Παράμαλλα εκλεκτής ποιότητας: No 35, 40, 50.
Καρούλες μεγάλες πλαστικές
Στριφτάρια πλακέ τύπου Αγγλίας, διάφορα νούμερα.
Μολύβια σύρματος, όλα τα νούμερα.
Κουταλάκια διάφορα No 3, 4, 5.
Ψαράκια ψεύτικα με δύο σαλαγκιές.
Τα ψεύτικα ψαράκια που αρπάζει η παλαμίδα είναι κυρίως:
Το σκουμπρί 9-11 cm, το ασημένιο 11-12 cm, το κίτρινο ή το κόκκινο 12 cm, καθώς επίσης η σπαστή ζαργάνα με πολλά χρώματα.
Όταν τα νερά είναι θολά, χρησιμοποιούμε τα κίτρινα ή τα κόκκινα, διότι είναι τα χρώματα που διακρίνει από μακριά και μέσα στη θολούρα.
Το αρμάτωμα της συρτής μας είναι πολύ απλό.
«Ξεθυμαίνουμε» τη μάνα για να ισιώσει δένοντάς τη από ένα σημείο και τραβώντας το άλλο πριν την τυλίξουμε στην καρούλα, ενώ ακολούθως δένουμε στο τέλος της μάνας ένα στριφτάρι συρτής. Το μέγεθος θα πρέπει να είναι ανάλογο με το ψάρεμα που θα κάνουμε, ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό. Από κει και πέρα δένουμε ένα κομμάτι παράμαλλο τρεις οργιές. Οι διατομές της πετονιάς και τα μεγέθη γενικότερα, αναφέρονται παραπάνω και η χρήση τους εξαρτάται από το μέγεθος των ψαριών που θα κυνηγήσουμε.
Τώρα πλέον δε μένει τίποτα άλλο, εκτός από την επιλογή του ψεύτικου με το οποίο θα ψαρέψουμε, κουταλάκι ή ψαράκι.
Η πετονιά που θ' απλώσουμε πρίμα, θα πρέπει να είναι γύρω στα ογδόντα μέτρα και το πιο σημαντικό είναι τα μπόσικα. Πρέπει ν' απλώσουμε στα πόδια μας τριάντα μέτρα πετονιά, έτοιμη και νεταρισμένη ώστε, όταν αρπάξει το ψάρι, να τη δουλέψουμε άνετα. Αν χρησιμοποιήσουμε καλάμια, θα πρέπει να είναι μεταξύ 12-30lb. Οι οδηγοί τους μπορεί να είναι είτε full roller (ροδέλες) ή συνδυασμός rings (δακτύλιοι) με τον τελευταίο οδηγό τύπου roller, ή όλοι οι οδηγοί τύπου rings. Ως προς το μήκος του καλαμιού καλό είναι ένα ψηλό καλάμι μεταξύ 1.80 και 2.20 μέτρα με ευλύγιστο άκρο, με αυτό τον τύπο καλαμιού μπορούμε να κουμαντάρουμε αρκετά μεγάλα ψάρια. Όσον αφορά τον μηχανισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν τύπου Level Wind.
Τα Μολύβια
Το πρωί που θα δουλέψουμε βαθιά, το πρώτο μολυβί θα το βάλουμε μιάμιση οργιά απ' το στριφτάρι προς τη μάνα, το δεύτερο πέντε οργιές απ' το πρώτο, το τρίτο τρεις οργιές απ' το τέταρτο και πάει λέγοντας.
Αν τα νερά είναι ακόμη βαθύτερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα δύο.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, με τρεισήμισι μίλια ταχύτητα κάθε μολύβι No 4 βαθαίνει το εργαλείο της συρτής γύρω στη μιάμιση οργιά.
Έτσι ψαρεύουμε όσο είναι μισοσκόταδο, όταν αρχίζει να φέγγει, αφαιρούμε σταδιακά μολύβια, ώστε το εργαλείο μας ν' ανέβει πιο ψηλά. Τα ψάρια του είδους αυτού, όσο ο ήλιος λάμπει, τόσο ανεβαίνουν προς την επιφάνεια.
Το ψεύτικο
Το ψεύτικο ψαράκι που σέρνουμε πρίμα αποτελεί πραγματικό πειρασμό για τα μεγάλα ψάρια, είναι έτσι κατασκευασμένο και τόσο όμορφα βαμμένο, ώστε να τα ξεγελά.
Η γλώσσα, που φέρει εμπρός, το βυθίζει ομαλά και το κάνει να κινείται δεξιά κι αριστερά, ακριβώς όπως το ζωντανό. Προσοχή όμως, η κίνηση αυτή μεταδίδεται μέσω της «μάνας» στο δείκτη του χεριού μας σαν συνεχές τρεμούλιασμα. Εάν αυτό το σήμα παύσει να έρχεται στο χέρι μας, τότε κάτι συμβαίνει και το πιθανότερο είναι πως το ψεύτικο ψαράκι άρπαξε φύκια ή κάτι άλλο, στις σαλαγκιές του. Τότε πρέπει οπωσδήποτε να το φέρουμε επάνω στη βάρκα και να το καθαρίσουμε για να συνεχίσουμε το ψάρεμα, εάν δεν καθαριστεί, τα ψάρια δεν το πλησιάζουν.
Πότε και πως τις ψαρεύουμε
Τα καλά ψαρέματα γίνονται τους μήνες της άνοιξης, ή από Οκτώβριο και μετά, ενώ τα γερά ψαρέματα γίνονται νύχτα και τον χειμώνα.
Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε δυο συρτές με καλάμια δεξιά και αριστερά απ' το σκάφος. Η μία πρέπει να δουλέψει με ανοξείδωτο κουταλάκι No 4 και η άλλη με ψεύτικο ψαράκι.
Οι παλαμίδες είναι ψάρια που κολυμπάνε στα μεσόνερα με προτίμηση τα νερά του βυθού. Δεν ανήκουν στα ψάρια του βυθού, αυτό όμως δεν τα εμποδίζει να αλλάζουν βάθη με μεγάλη ταχύτητα και ν' αρπάζουν κάθε μικρό ψαράκι.
Ολοκληρώνοντας να σας πούμε πως οι παλαμίδες ψαρεύονται καλύτερα στο βυθό παρά στα λίγα νερά. Τα ψάρια του είδους, όταν κολυμπάνε στα μεσόνερα γνωρίζουν πως είναι ευάλωτα. Γνωρίζουν επίσης πως κινδυνεύουν κάθε στιγμή από μεγαλύτερα, όπως είναι: ο σκύλος, ο ξιφίας, το δελφίνι κλπ. Στα μεσόνερα, φοβισμένα καθώς είναι δεν τους μένει χρόνος για φαγητό, αντίθετα στα βαθιά νερά, σύρριζα με το βυθό, νιώθουν ήρεμα και ασφαλή.
Διατηρώντας τις συρτές μας στα μεσόνερα και λίγο πιο κάτω, έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε τα ψάρια που κινούνται λίγο πιο πάνω από τον πυθμένα, γιατί μόλις αντιληφθούν δραστηριότητα ακόμη και σε αρκετή απόσταση από το σημείο που βρίσκονται, ορμούν με ταχύτητα για να συλλάβουν τη λεία τους.
Επιστροφή
Ψαρεμα | Ψάρεμα από σκάφος | Ψαρέματα για νέους ψαράδες.
Κείμενο: Νίκος Λυμπερόπουλος
photo: www.photo-reporter.gr
Η καθετή και η συρτή είναι από τα απλούστερα και πιο αγαπημένα ψαρέματα. Για να ψαρέψουμε από το σκάφος μας – εκτός από τις άδειες- χρειαζόμαστε πετονιές όπου θα δέσουμε τις ανάλογες αρματωσιές.
photo: www.photo-reporter.gr
Η καθετή και η συρτή είναι από τα απλούστερα και πιο αγαπημένα ψαρέματα. Για να ψαρέψουμε από το σκάφος μας – εκτός από τις άδειες- χρειαζόμαστε πετονιές όπου θα δέσουμε τις ανάλογες αρματωσιές.
Η καθετή και η συρτή είναι από τα απλούστερα και πιο αγαπημένα ψαρέματα. Για να ψαρέψουμε από το σκάφος μας – εκτός από τις άδειες- χρειαζόμαστε πετονιές όπου θα δέσουμε τις ανάλογες αρματωσιές.
AΡΜΑΤΩΣΙΑ
H αρματωσιά είναι ένα κομμάτι νάιλον πετονιάς πάνω στο οποίο δένουμε τα παράμαλλα με τα αγκίστρια, το στριφτάρι και το βαρίδι. Ανάλογα πάντα με το είδος ψαρέματος που κάνουμε, έχουμε και τις αντίστοιχες αρματωσιές. Άλλη δηλαδή είναι η αρματωσιά της καθετής, άλλη της συρτής, του παραγαδιού, του πεταχταριού κ.λπ.
ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες είδη αγκίστρων, σε διαφορετικά μεγέθη και ποιότητες, ανάλογα πάντα με το ψάρι και το είδος ψαρέματος. Ίσια ή στραβά, αγκίστρια διπλά ή τριπλά (σαλαγκιές), με πεπλατυσμένο δόντι ή χωρίς, με μακριά ή κοντή λαβή, με μεγάλη ή μικρή καμπύλη, το καθένα από αυτά θεωρείται ιδανικό για παραγωγικό ψάρεμα, ανάλογα με το ψάρι που κυνηγάμε και τον τρόπο ψαρέματος που ακολουθούμε κάθε φορά.
Tα μεγάλα αγκίστρια δεν ενδείκνυνται για μικρά ψάρια, ενώ αντίθετα με τα μικρά αγκίστρια μπορούμε να πιάσουμε και μικρά, αλλά και μεγάλα ψάρια. H αντοχή ενός αγκίστρου φαίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Αν για παράδειγμα το ψάρι δεν ξαγκιστρώνεται με ευκολία, σημαίνει πως το αγκίστρι που χρησιμοποιήσαμε είναι γερό και αποτελεσματικό.
BΑΡΙΔΙΑ
H χρήση τους επιτρέπει τη βύθιση της αρματωσιάς στο νερό, ενώ κάθε τύπος βαριδιού προϋποθέτει και διαφορετικό τρόπο ψαρέματος. Tα κοινά βαρίδια, με έναν κρίκο ή στριφτάρι στο επάνω τμήμα τους και βάρος που ποικίλλει από 10-600 γραμμάρια χρησιμοποιούνται για καθετή, παραγάδι, τσαπαρί κ.λπ. Tα κινητά βαρίδια που διαθέτουν σωληνωτή τρύπα στο εσωτερικό τους είναι για πολυάγκιστρα ή πεταχτάρια με μονάγκιστρο.
ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ
Tα στριφτάρια κατασκευάζονται από σκληρό και ανθεκτικό μέταλλο, τοποθετούνται ανάμεσα στη μάνα και την αρματωσιά, είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμποδίζουν το στρίψιμο της πετονιάς και χρησιμοποιούνται στην καθετή, το πεταχτάρι ή το καλάμι.
ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Την εποχή αυτή συναντάμε (εκτός από σπάρους, τσιπούρες και σαργούς) μελανούρια, λαυράκια και ζαργάνες.
Αν προτιμήσουμε τη συρτή και ο στόχος μας είναι οι ζαργάνες η τα μελανούρια, η πετονιά μας θα πρέπει να είναι διαμέτρου 30-50 χιλ .
Σε αυτή την πετονιά δένουμε ένα παράμαλλο 1-2 μέτρα με μικρότερη διάμετρο πάνω σε στριφτάρι με ένα αγκίστρι και δόλωμα ένα πούπουλο , ψαράκι μικρό τεχνητό , λωρίδα μεταξιού η μια απομίμηση από χελάκι.
Ένα απ' τα κοινά δολώματα, που «χτυπάνε» τα μελανούρια, είναι το μικρό λευκό φτερό από γλάρο, μήκους 4—6 εκατοστών, το οποίο μπορεί να στερεωθεί με λευκό νήμα στην πετονιά για να κυλά μέχρι τη λαβή του αγκιστριού ή να δεθεί με έναν κόμπο στην πετονιά μόλις πάνω απ' το αγκίστρι, με τρόπο ώστε αυτό να προεξέχει κατά τα δυο τρίτα απ' την άκρη του φτερού. Αυτό το δόλωμα μιμείται το μικρό ψάρι που το σκάει στην επιφάνεια και το προτιμούν τα μελανούρια καθώς και τα λαυράκια, ιδιαίτερα αν το ψάρεμα γίνει πολύ κοντά σε βραχώδεις ακτές νησίδων.
Συνήθως, τα μελανούρια πιάνονται λίγο πιο ανοιχτά, σε απόσταση δέκα περίπου μέτρων απ' την ακτή και η συνάντηση τους είναι πολύ πιο συχνή, μπροστά σε μικρά ακρωτήρια όπου υπάρχουν τα παιχνίδια των ρευμάτων.
ΛΑΥΡΑΚΙΑ
Το λαυράκι συναντάμε ευκολότερα, πλέοντας πολύ κοντά στα βράχια, κάτι που χρειάζεται φυσικά τέλεια γνώση της τοποθεσίας για να αποφεύγονται συγκρούσεις με ύφαλους, που μπορεί να βρίσκονται σε μικρό βάθος.
Το περιστρεφόμενο κουταλάκι μήκους 2-3 εκατοστών είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για το λαυράκι απ' ότι για το μελανούρι, αν και σε ορισμένες περιοχές δουλεύει και για το μελανούρι.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε ορισμένες εποχές και τοποθεσίες, το ψάρι που ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο είδος και προτιμά το συγκεκριμένο είδος δολώματος, δεν δίνει καμιά σημασία σε κάποια άλλη περιοχή. Κατά συνέπεια θα πρέπει να κάνουμε πάντα δοκιμαστικές προσπάθειες. Το λαυράκι - όπως και τα περισσότερα ψάρια - προτιμά πάντα την τροφή που έχει συνηθίσει να συναντά κατά τη διάρκεια του χρόνου στους τόπους που τριγυρίζει.
Κατά μήκος των βραχωδών ακτών, μακριά από εκβολές, είναι αποτελεσματικότερος ένας μικρός κέφαλος ή κάποιο άλλο ασημόψαρο όπως σπάρος, αγκιστρωμένο σ' ένα απλό αγκίστρι που το διαπερνά απο την ουρά χωρίς να του σπάσει το κόκαλο, ή ένα τεχνητό ψάρι που μιμείται τον ασημί γόνο που είναι τόσο κοινός και τόσο συχνός κοντά στους βράχους της ακτής.
ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ
Για ό,τι αφορά τα μελανούρια, το ψάρεμα με τη συρτή είναι αποτελεσματικό για το πιάσιμο μικρού και μεσαίου μεγέθους ενώ τα πιο μεγάλα μελανούρια πιάνονται με φυσικό δόλωμα στα ρεύματα που πηγαινοέρχονται στην επιφάνεια, ενώ το σκάφος είναι αγκυροβολημένο . Αυτό το ψάρεμα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά τις νυχτερινές ώρες, είναι είδος καθετής, και γίνεται αφήνοντας την πετονιά να παίζει στην επιφάνεια με τα ρεύματα, τα οποία φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά.
Η καθετή για μελανούρια από βάρκα, ρίχνεται στη θάλασσα αφήνοντας ελεύθερα στα ρεύματα 8-10 μέτρα πετονιάς (μερικές φορές και 15 μέτρα), κι αυτή φεύγει, με ελαφρύ τέντωμα. Την κρατάμε σταθερή σ' αυτή την απόσταση με τρόπο ώστε το δόλωμα να φαίνεται, (ή μόλις να βουλιάζει) ως αποτέλεσμα του ίδιου τού ρεύματος. Όταν υπάρχουν μελανούρια σε κοπάδι, αυτή η μέθοδος μας δίνει την ευκαιρία να πιάσουμε πολλά, αλλά και όποιο άλλο ψάρι υπάρχει στην περιοχή και τσιμπήσει, όπως ο σπάρος ή η πέρκα.
Το μελανούρι τσιμπά με απληστία το δόλωμα που αποτελείται από γαρίδα, ή κομμάτι από την ουρά τηςξεφλουδισμένο, που έχει στερεωθεί καλά πάνω σε γερό αγκίστρι Νο 8.
Για τα λαυράκια χρειάζεται το δόλωμα να φαίνεται, (ή μόλις να βουλιάζει) ως αποτέλεσμα του ίδιου τού ρεύματος.
ΖΑΡΓΑΝΕΣ
Η ζαργάνα επιτίθεται σε όλα τα μικρά ψάρια που βρίσκονται στην επιφάνεια.
Η σύλληψη της είναι αρκετά εύκολη, ειδικά αν βρίσκεται σε κοπάδι την εποχή που πλησιάζει την ακτή. Η συρτή γι' αυτό το ψάρι πρέπει να είναι πολύ αργή, επειδή η σχετικά μεγάλη ταχύτητα δεν της επιτρέπει να επιτεθεί στο δόλωμα και να το δαγκώσει με τον κατάλληλο τρόπο.
Το ψάρεμα της ζαργάνας είναι από τα διασκεδαστικότερα Το ψάρι δαγκώνει πολύ διακριτικά το δόλωμα, αλλά όταν αισθανθεί πως αγκιστρώθηκε, αμύνεται με πολύ μεγάλη δύναμη σχετικά με το μέγεθος του, πηδώντας έξω απ' το νερό.
Η ζαργάνα μπορεί να ψαρευτεί και με σταματημένη τη βάρκα, αφήνοντας να παίζει το δολωμένο ψαράκι, νεκρό ή ζωντανό μέσα στο ρεύματα.
Εκτός βέβαια από τη σωστή προετοιμασία, μεγάλο ρόλο για ένα καλό ψάρεμα παίζει ο τόπος που ψαρεύουμε, ενώ δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουμε και τον παράγοντα «τύχη»…
AΡΜΑΤΩΣΙΑ
H αρματωσιά είναι ένα κομμάτι νάιλον πετονιάς πάνω στο οποίο δένουμε τα παράμαλλα με τα αγκίστρια, το στριφτάρι και το βαρίδι. Ανάλογα πάντα με το είδος ψαρέματος που κάνουμε, έχουμε και τις αντίστοιχες αρματωσιές. Άλλη δηλαδή είναι η αρματωσιά της καθετής, άλλη της συρτής, του παραγαδιού, του πεταχταριού κ.λπ.
ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες είδη αγκίστρων, σε διαφορετικά μεγέθη και ποιότητες, ανάλογα πάντα με το ψάρι και το είδος ψαρέματος. Ίσια ή στραβά, αγκίστρια διπλά ή τριπλά (σαλαγκιές), με πεπλατυσμένο δόντι ή χωρίς, με μακριά ή κοντή λαβή, με μεγάλη ή μικρή καμπύλη, το καθένα από αυτά θεωρείται ιδανικό για παραγωγικό ψάρεμα, ανάλογα με το ψάρι που κυνηγάμε και τον τρόπο ψαρέματος που ακολουθούμε κάθε φορά.
Tα μεγάλα αγκίστρια δεν ενδείκνυνται για μικρά ψάρια, ενώ αντίθετα με τα μικρά αγκίστρια μπορούμε να πιάσουμε και μικρά, αλλά και μεγάλα ψάρια. H αντοχή ενός αγκίστρου φαίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Αν για παράδειγμα το ψάρι δεν ξαγκιστρώνεται με ευκολία, σημαίνει πως το αγκίστρι που χρησιμοποιήσαμε είναι γερό και αποτελεσματικό.
BΑΡΙΔΙΑ
H χρήση τους επιτρέπει τη βύθιση της αρματωσιάς στο νερό, ενώ κάθε τύπος βαριδιού προϋποθέτει και διαφορετικό τρόπο ψαρέματος. Tα κοινά βαρίδια, με έναν κρίκο ή στριφτάρι στο επάνω τμήμα τους και βάρος που ποικίλλει από 10-600 γραμμάρια χρησιμοποιούνται για καθετή, παραγάδι, τσαπαρί κ.λπ. Tα κινητά βαρίδια που διαθέτουν σωληνωτή τρύπα στο εσωτερικό τους είναι για πολυάγκιστρα ή πεταχτάρια με μονάγκιστρο.
ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ
Tα στριφτάρια κατασκευάζονται από σκληρό και ανθεκτικό μέταλλο, τοποθετούνται ανάμεσα στη μάνα και την αρματωσιά, είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμποδίζουν το στρίψιμο της πετονιάς και χρησιμοποιούνται στην καθετή, το πεταχτάρι ή το καλάμι.
ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Την εποχή αυτή συναντάμε (εκτός από σπάρους, τσιπούρες και σαργούς) μελανούρια, λαυράκια και ζαργάνες.
Αν προτιμήσουμε τη συρτή και ο στόχος μας είναι οι ζαργάνες η τα μελανούρια, η πετονιά μας θα πρέπει να είναι διαμέτρου 30-50 χιλ .
Σε αυτή την πετονιά δένουμε ένα παράμαλλο 1-2 μέτρα με μικρότερη διάμετρο πάνω σε στριφτάρι με ένα αγκίστρι και δόλωμα ένα πούπουλο , ψαράκι μικρό τεχνητό , λωρίδα μεταξιού η μια απομίμηση από χελάκι.
Ένα απ' τα κοινά δολώματα, που «χτυπάνε» τα μελανούρια, είναι το μικρό λευκό φτερό από γλάρο, μήκους 4—6 εκατοστών, το οποίο μπορεί να στερεωθεί με λευκό νήμα στην πετονιά για να κυλά μέχρι τη λαβή του αγκιστριού ή να δεθεί με έναν κόμπο στην πετονιά μόλις πάνω απ' το αγκίστρι, με τρόπο ώστε αυτό να προεξέχει κατά τα δυο τρίτα απ' την άκρη του φτερού. Αυτό το δόλωμα μιμείται το μικρό ψάρι που το σκάει στην επιφάνεια και το προτιμούν τα μελανούρια καθώς και τα λαυράκια, ιδιαίτερα αν το ψάρεμα γίνει πολύ κοντά σε βραχώδεις ακτές νησίδων.
Συνήθως, τα μελανούρια πιάνονται λίγο πιο ανοιχτά, σε απόσταση δέκα περίπου μέτρων απ' την ακτή και η συνάντηση τους είναι πολύ πιο συχνή, μπροστά σε μικρά ακρωτήρια όπου υπάρχουν τα παιχνίδια των ρευμάτων.
ΛΑΥΡΑΚΙΑ
Το λαυράκι συναντάμε ευκολότερα, πλέοντας πολύ κοντά στα βράχια, κάτι που χρειάζεται φυσικά τέλεια γνώση της τοποθεσίας για να αποφεύγονται συγκρούσεις με ύφαλους, που μπορεί να βρίσκονται σε μικρό βάθος.
Το περιστρεφόμενο κουταλάκι μήκους 2-3 εκατοστών είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για το λαυράκι απ' ότι για το μελανούρι, αν και σε ορισμένες περιοχές δουλεύει και για το μελανούρι.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε ορισμένες εποχές και τοποθεσίες, το ψάρι που ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο είδος και προτιμά το συγκεκριμένο είδος δολώματος, δεν δίνει καμιά σημασία σε κάποια άλλη περιοχή. Κατά συνέπεια θα πρέπει να κάνουμε πάντα δοκιμαστικές προσπάθειες. Το λαυράκι - όπως και τα περισσότερα ψάρια - προτιμά πάντα την τροφή που έχει συνηθίσει να συναντά κατά τη διάρκεια του χρόνου στους τόπους που τριγυρίζει.
Κατά μήκος των βραχωδών ακτών, μακριά από εκβολές, είναι αποτελεσματικότερος ένας μικρός κέφαλος ή κάποιο άλλο ασημόψαρο όπως σπάρος, αγκιστρωμένο σ' ένα απλό αγκίστρι που το διαπερνά απο την ουρά χωρίς να του σπάσει το κόκαλο, ή ένα τεχνητό ψάρι που μιμείται τον ασημί γόνο που είναι τόσο κοινός και τόσο συχνός κοντά στους βράχους της ακτής.
ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ
Για ό,τι αφορά τα μελανούρια, το ψάρεμα με τη συρτή είναι αποτελεσματικό για το πιάσιμο μικρού και μεσαίου μεγέθους ενώ τα πιο μεγάλα μελανούρια πιάνονται με φυσικό δόλωμα στα ρεύματα που πηγαινοέρχονται στην επιφάνεια, ενώ το σκάφος είναι αγκυροβολημένο . Αυτό το ψάρεμα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά τις νυχτερινές ώρες, είναι είδος καθετής, και γίνεται αφήνοντας την πετονιά να παίζει στην επιφάνεια με τα ρεύματα, τα οποία φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά.
Η καθετή για μελανούρια από βάρκα, ρίχνεται στη θάλασσα αφήνοντας ελεύθερα στα ρεύματα 8-10 μέτρα πετονιάς (μερικές φορές και 15 μέτρα), κι αυτή φεύγει, με ελαφρύ τέντωμα. Την κρατάμε σταθερή σ' αυτή την απόσταση με τρόπο ώστε το δόλωμα να φαίνεται, (ή μόλις να βουλιάζει) ως αποτέλεσμα του ίδιου τού ρεύματος. Όταν υπάρχουν μελανούρια σε κοπάδι, αυτή η μέθοδος μας δίνει την ευκαιρία να πιάσουμε πολλά, αλλά και όποιο άλλο ψάρι υπάρχει στην περιοχή και τσιμπήσει, όπως ο σπάρος ή η πέρκα.
Το μελανούρι τσιμπά με απληστία το δόλωμα που αποτελείται από γαρίδα, ή κομμάτι από την ουρά τηςξεφλουδισμένο, που έχει στερεωθεί καλά πάνω σε γερό αγκίστρι Νο 8.
Για τα λαυράκια χρειάζεται το δόλωμα να φαίνεται, (ή μόλις να βουλιάζει) ως αποτέλεσμα του ίδιου τού ρεύματος.
ΖΑΡΓΑΝΕΣ
Η ζαργάνα επιτίθεται σε όλα τα μικρά ψάρια που βρίσκονται στην επιφάνεια.
Η σύλληψη της είναι αρκετά εύκολη, ειδικά αν βρίσκεται σε κοπάδι την εποχή που πλησιάζει την ακτή. Η συρτή γι' αυτό το ψάρι πρέπει να είναι πολύ αργή, επειδή η σχετικά μεγάλη ταχύτητα δεν της επιτρέπει να επιτεθεί στο δόλωμα και να το δαγκώσει με τον κατάλληλο τρόπο.
Το ψάρεμα της ζαργάνας είναι από τα διασκεδαστικότερα Το ψάρι δαγκώνει πολύ διακριτικά το δόλωμα, αλλά όταν αισθανθεί πως αγκιστρώθηκε, αμύνεται με πολύ μεγάλη δύναμη σχετικά με το μέγεθος του, πηδώντας έξω απ' το νερό.
Η ζαργάνα μπορεί να ψαρευτεί και με σταματημένη τη βάρκα, αφήνοντας να παίζει το δολωμένο ψαράκι, νεκρό ή ζωντανό μέσα στο ρεύματα.
Εκτός βέβαια από τη σωστή προετοιμασία, μεγάλο ρόλο για ένα καλό ψάρεμα παίζει ο τόπος που ψαρεύουμε, ενώ δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουμε και τον παράγοντα «τύχη»…
Σάββατο 16 Ιουλίου 2011
Τρίτη 12 Ιουλίου 2011
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
Κυριακή 3 Ιουλίου 2011
ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΑΚΙΑ
Για αιώνες επικρατούσε η αντίληψη ότι τα ψάρια στις θάλασσες του πλανήτη μας είναι στην ουσία ανεξάντλητα και ότι είναι αδύνατον να απειληθούν από την εντατική αλιεία. Η πραγματικότητα όμως επιβεβαιώνει το αντίθετο. Η αλιεία τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στην υπεραλίευση κάποιων ειδών. Αυτό συμβαίνει γιατί ψαρεύονται μεγαλύτερες ποσότητες ψαριών και με ταχύτερους ρυθμούς από τους φυσικούς ρυθμούς αναπαραγωγής τους. Στην χώρα μας, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, πολλά είδη που αποτελούν γαστριμαργικές απολαύσεις των Ελλήνων, όπως η κουτσομούρα, ο μπακαλιάρος, το χταπόδι, η γάμπαρη, η γαρίδα, η καραβίδα, έχουν χαρακτηριστεί ως υπεραλιευμένα.
Η εντατική αλιεία του γόνου, των νεαρών δηλαδή ψαριών που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο την αναπαραγωγής, στερεί την δυνατότητα στα νεαρά ψάρια να ωριμάσουν, να ενισχύσουν το απόθεμα και να συμβάλουν στην ανάπτυξή του. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το ψιλό μπαρμπουνάκι που λέγαμε παραπάνω!
Για να προστατευθούν οι πληθυσμοί των ψαριών έχουν θεσπιστεί κάποιοι κανόνες ανάμεσα στους οποίους είναι και ο καθορισμός των ελάχιστα επιτρεπόμενων μεγεθών για τα ψάρια. Το ελάχιστο μέγεθος του κάθε ψαριού καθορίζεται από βιολογικούς παράγοντες, από τις συνθήκες της αγοράς καθώς και κάποια τεχνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μεθόδους αλιείας. Σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός, στον οποίο προσαρμόσθηκε και η ελληνική νομοθεσία, ορίζει τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη των εμπορικών ψαριών. Σύμφωνα με αυτό τον Κανονισμό, όλα τα ψάρια που είναι μικρότερα από τα ανάλογα μεγέθη έχουν αλιευθεί παράνομα.
Δυστυχώς όμως η πρόσφατη έρευνα της Greenpeace στις ιχθυόσκαλες του Κερατσινίου και της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ότι εύκολα βρίσκει κανείς από γόπες, μαρίδες, αθερίνες και σκουμπριά μέχρι και ξιφίες σε πολύ μικρά μεγέθη. Τα ψάρια αυτά είναι παράνομα, αλλά διακινούνται χωρίς κανένα πρόβλημα στις αγορές και τα εστιατόρια. Το 2004 διακινήθηκαν πάνω από 1.445 τόνοι γόπας και 1.182 τόνοι μαρίδας από την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κανένα τρόπο να γνωρίζει τι μέρος αυτής της ποσότητας ήταν γόνος και ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην εξέλιξη του πληθυσμού των συγκεκριμένων ειδών στις θάλασσές μας. Είναι προφανής η έλλειψη σοβαρών ελέγχων σε ολόκληρο τον κύκλο της αγοράς.
Το μέγεθος, λοιπόν, για τα ψάρια δεν μετράει απλά, αλλά αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για να τα μην λείψουν ποτέ από το τηγάνι ή τη σχάρα μας. Εμείς, σαν καταναλωτές και ως επαγγελματίες μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα ψάρια και τους ψαράδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε για τα επιτρεπόμενα μεγέθη των ψαριών. Να προσέχουμε και να μην αγοράζουμε ή να πουλάμε ψάρια με μικρότερο μήκος από το επιτρεπόμενο. Επίσης οι ψαράδες θα πρέπει να προσέχουν ώστε να μην πιάνουν ψάρια μικρότερα από το επιτρεπόμενο για να εξασφαλίσουν έτσι ότι θα είναι πάντα τα δίχτυα τους γεμάτα.
Με αυτούς τους τρόπους βοηθάμε ουσιαστικά στη διατήρηση των πληθυσμών των ψαριών και φροντίζουμε, ώστε και οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν τα αγαπημένα μας ψάρια στο τραπέζι του
Η εντατική αλιεία του γόνου, των νεαρών δηλαδή ψαριών που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο την αναπαραγωγής, στερεί την δυνατότητα στα νεαρά ψάρια να ωριμάσουν, να ενισχύσουν το απόθεμα και να συμβάλουν στην ανάπτυξή του. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το ψιλό μπαρμπουνάκι που λέγαμε παραπάνω!
Για να προστατευθούν οι πληθυσμοί των ψαριών έχουν θεσπιστεί κάποιοι κανόνες ανάμεσα στους οποίους είναι και ο καθορισμός των ελάχιστα επιτρεπόμενων μεγεθών για τα ψάρια. Το ελάχιστο μέγεθος του κάθε ψαριού καθορίζεται από βιολογικούς παράγοντες, από τις συνθήκες της αγοράς καθώς και κάποια τεχνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μεθόδους αλιείας. Σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός, στον οποίο προσαρμόσθηκε και η ελληνική νομοθεσία, ορίζει τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη των εμπορικών ψαριών. Σύμφωνα με αυτό τον Κανονισμό, όλα τα ψάρια που είναι μικρότερα από τα ανάλογα μεγέθη έχουν αλιευθεί παράνομα.
Δυστυχώς όμως η πρόσφατη έρευνα της Greenpeace στις ιχθυόσκαλες του Κερατσινίου και της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ότι εύκολα βρίσκει κανείς από γόπες, μαρίδες, αθερίνες και σκουμπριά μέχρι και ξιφίες σε πολύ μικρά μεγέθη. Τα ψάρια αυτά είναι παράνομα, αλλά διακινούνται χωρίς κανένα πρόβλημα στις αγορές και τα εστιατόρια. Το 2004 διακινήθηκαν πάνω από 1.445 τόνοι γόπας και 1.182 τόνοι μαρίδας από την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κανένα τρόπο να γνωρίζει τι μέρος αυτής της ποσότητας ήταν γόνος και ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην εξέλιξη του πληθυσμού των συγκεκριμένων ειδών στις θάλασσές μας. Είναι προφανής η έλλειψη σοβαρών ελέγχων σε ολόκληρο τον κύκλο της αγοράς.
Το μέγεθος, λοιπόν, για τα ψάρια δεν μετράει απλά, αλλά αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για να τα μην λείψουν ποτέ από το τηγάνι ή τη σχάρα μας. Εμείς, σαν καταναλωτές και ως επαγγελματίες μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα ψάρια και τους ψαράδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε για τα επιτρεπόμενα μεγέθη των ψαριών. Να προσέχουμε και να μην αγοράζουμε ή να πουλάμε ψάρια με μικρότερο μήκος από το επιτρεπόμενο. Επίσης οι ψαράδες θα πρέπει να προσέχουν ώστε να μην πιάνουν ψάρια μικρότερα από το επιτρεπόμενο για να εξασφαλίσουν έτσι ότι θα είναι πάντα τα δίχτυα τους γεμάτα.
Με αυτούς τους τρόπους βοηθάμε ουσιαστικά στη διατήρηση των πληθυσμών των ψαριών και φροντίζουμε, ώστε και οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν τα αγαπημένα μας ψάρια στο τραπέζι του
Το μεγαλύτερο καλαμάρι του κόσμου - kalamari
Το μεγαλύτερο καλαμάρι του κόσμου πιάστηκε τυχαία στη Θάλασσα Ρος, ανοιχτά των ακτών της Ανταρκτικής από ψαράδες που έψαχναν για μαύρους μπακαλιάρους.
Το μεγαλύτερο καλαμάρι του κόσμου
Το καλαμάρι ζυγίζει πάνω από μισό τόνο και έχει μήκος 8 μέτρα. Αμέσως μετά την ασυνήθιστη αυτή ψαριά, το καλαμάρι ρίχτηκε σε βαθιά κατάψυξη προκειμένου να μην αποσυντεθεί και στη συνέχεια οι ψαράδες το παρέδωσαν στο Εθνικό Μουσείο Te Papa της Νέας Ζηλανδίας. Προσφάτως, το καλαμάρι αποψύχθηκε και αναλύθηκε από τους επιστήμονες του μουσείου.
Το μεγαλύτερο καλαμάρι του κόσμου
Το καλαμάρι ζυγίζει πάνω από μισό τόνο και έχει μήκος 8 μέτρα. Αμέσως μετά την ασυνήθιστη αυτή ψαριά, το καλαμάρι ρίχτηκε σε βαθιά κατάψυξη προκειμένου να μην αποσυντεθεί και στη συνέχεια οι ψαράδες το παρέδωσαν στο Εθνικό Μουσείο Te Papa της Νέας Ζηλανδίας. Προσφάτως, το καλαμάρι αποψύχθηκε και αναλύθηκε από τους επιστήμονες του μουσείου.
Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΨΑΡΑ
Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΨΑΡΑ
Κοίτα τώρα να δεις πόσο αγανακτισμένος είναι ο ψαράς, και πιστεύω με το δίκιο του.
Και αυτός ο κλέφτης που έκλεψε τα κουπιά, τα κουπιά? που πάμε όρε παλικάρια?
Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως κλέβουν ότι κλέβεται, ακόμα και αν αυτό είναι δυο κομμάτια ξύλο.
Αλλά και ο ψαράς χτύπησε στο ψαχνό με μια ατάκα που τσακίζει κόκαλα, όποιος του έκλεψε τα κουπιά να τα κάνει πατερίτσες.
Φοβερός τύπος θα είναι και θα έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και το χιούμορ είναι ότι καλύτερο στη ζωή μας ειδικά αυτήν την περίοδο!
Α γελάσουμε και λίγο, όλοι το έχουμε ανάγκη, ελπίζω να σας άρεσε.
Κοίτα τώρα να δεις πόσο αγανακτισμένος είναι ο ψαράς, και πιστεύω με το δίκιο του.
Και αυτός ο κλέφτης που έκλεψε τα κουπιά, τα κουπιά? που πάμε όρε παλικάρια?
Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως κλέβουν ότι κλέβεται, ακόμα και αν αυτό είναι δυο κομμάτια ξύλο.
Αλλά και ο ψαράς χτύπησε στο ψαχνό με μια ατάκα που τσακίζει κόκαλα, όποιος του έκλεψε τα κουπιά να τα κάνει πατερίτσες.
Φοβερός τύπος θα είναι και θα έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και το χιούμορ είναι ότι καλύτερο στη ζωή μας ειδικά αυτήν την περίοδο!
Α γελάσουμε και λίγο, όλοι το έχουμε ανάγκη, ελπίζω να σας άρεσε.
Λίτσα ψάρι
Λίτσα ψάρι. Η Λίτσα είναι ένα ελληνικό ψάρι που διαρκώς βρίσκεται σε κίνηση και δεν
ζει κάπου συγκεκριμένα.
Το συναντάς σε βυθούς με άμμο. Σε
βυθους με βράχια και σε βυθούς με φύκια
δηλαδή σχεδόν παντού
Η Λίτσα είναι δυνατό και γρήγορο ψάρι
με μεγάλη ψαλιδωτή ουρά και αυτή η ουρά
του το κάνει να αναπτήσει μεγάλες
ταχύτητες.
Όμως για όσους κάνουν ψαροντούφεκο στο
καρτέρι είναι εύκολο να το χτυπησεις
γιατί εμφανίζεται σε ρηχά νερά και αν
είσαι κρυμένος πίσω από κανένα βράχο
και μαζί με τις τσιπούρες μπορεί να
εμφανιστεί και καμία Λίτσα, αν όμως σου
έρθει από τα πλάγια όσπου να γυρίσεις
να το χτυπήσεις το έχεις χάσει και από
τα ματιά σου
Προσωπικά έχω δει Λίτσα σε μισό μέτρο
βάθος και μάλιστα θα ήταν περίπου 4 κιλά
Το κρέας της όταν ψηθεί είναι σκούρο
και ωραίο είναι να γίνετε πλακύ στο
φούρνο
ζει κάπου συγκεκριμένα.
Το συναντάς σε βυθούς με άμμο. Σε
βυθους με βράχια και σε βυθούς με φύκια
δηλαδή σχεδόν παντού
Η Λίτσα είναι δυνατό και γρήγορο ψάρι
με μεγάλη ψαλιδωτή ουρά και αυτή η ουρά
του το κάνει να αναπτήσει μεγάλες
ταχύτητες.
Όμως για όσους κάνουν ψαροντούφεκο στο
καρτέρι είναι εύκολο να το χτυπησεις
γιατί εμφανίζεται σε ρηχά νερά και αν
είσαι κρυμένος πίσω από κανένα βράχο
και μαζί με τις τσιπούρες μπορεί να
εμφανιστεί και καμία Λίτσα, αν όμως σου
έρθει από τα πλάγια όσπου να γυρίσεις
να το χτυπήσεις το έχεις χάσει και από
τα ματιά σου
Προσωπικά έχω δει Λίτσα σε μισό μέτρο
βάθος και μάλιστα θα ήταν περίπου 4 κιλά
Το κρέας της όταν ψηθεί είναι σκούρο
και ωραίο είναι να γίνετε πλακύ στο
φούρνο
Ψάρια ψητά στη σχάρα - Grilled fish on the grill.
Ψάρια ψητά στη σχάρα, τόσο απλό άλλα και τόσο δύσκολο για όσους δεν ξέρουν να ψήσουν
Το μυστικό της επιτυχίας να ψήσεις ένα ψάρι στη σχάρα είναι ότι πάντα το ψήνεις περίπου 20 λεπτά από την μια μεριά και 20 λεπτά από την άλλη και ποτέ δεν το γυρίζεις πολλές φορές, αν το ψάρι είναι πάνω από ένα κιλό καλό είναι να το χαράξεις στα πλευρά του κοντά στο κεντρικό του κόκαλο παράλληλα με το σώμα του ψαριού πέρα για πέρα και πότε πολλές χαρακιές κάθετα στο σώμα του.
Το ψάρι στη σχάρα καταλαβαίνεις ότι είναι έτοιμο όταν εκεί που το έχεις χαράξει με ένα μαχαίρι παραμερίζεις τη σάρκα του και αυτή ξεκολλάει εύκολα από το κόκαλο.Στο ψητό ψάρι υπάρχει μεγάλη διαφορά αν θα το χαράξεις η όχι, αν καταφέρετε ακόμα και ψάρια πάνω από ένα κιλό να τα ψήσετε χωρίς να τα χαράξετε θα ενθουσιαστείτε από την γεύση τους, αυτό οφείλετε στο ότι το ψάρι δεν στεγνώνει και κρατάει όλα τα ζουμιά του μέσα στο ψάρι, ακόμα πάντα στη κοιλιά του ψαριού να βάζετε φέτες λεμόνι.
Σαρδέλα - Ελληνική
Κάποιος σεφ σε μια ψαροταβέρνα μου είχε πει κάποια στιγμή ότι η σαρδέλα είναι για τον άνθρωπο η πιο ωφέλιμη τροφή πάνω στον πλανήτη γη
Και όντως είναι αλήθεια ότι η σαρδέλα κάνει τόσα πολλά καλά στον οργανισμό του ανθρώπου όσα δεν μπορείτε να φανταστείτε
Τα ωμέγα 3 που περιέχει είναι το λιπαντικό που χρειάζεται ο ανθρωπινός οργανισμός
Η σαρδέλα ρίχνει την κακή χοληστερίνη, ξεβουλώνει τις αρτηρίες της καρδιάς, και γενικά είναι τροφή που δεν πρέπει να λείπει από όσους θέλουν να κάνουν υγιεινή διατροφή.
Τρόποι μαγειρέματος της σαρδέλας πολλοί και διαφορετικοί, προτιμήστε τη ψητή χωρίς καθόλου λάδι, γιατί όταν ψήνετε βγάζει το δικό της λάδι
Και όντως είναι αλήθεια ότι η σαρδέλα κάνει τόσα πολλά καλά στον οργανισμό του ανθρώπου όσα δεν μπορείτε να φανταστείτε
Τα ωμέγα 3 που περιέχει είναι το λιπαντικό που χρειάζεται ο ανθρωπινός οργανισμός
Η σαρδέλα ρίχνει την κακή χοληστερίνη, ξεβουλώνει τις αρτηρίες της καρδιάς, και γενικά είναι τροφή που δεν πρέπει να λείπει από όσους θέλουν να κάνουν υγιεινή διατροφή.
Τρόποι μαγειρέματος της σαρδέλας πολλοί και διαφορετικοί, προτιμήστε τη ψητή χωρίς καθόλου λάδι, γιατί όταν ψήνετε βγάζει το δικό της λάδι
Χάνος - Ελληνικός
Αυτός είναι ο Ελληνικός χάνος, ο χάνος είναι πετρόψαρο και ζει σε βραχώδεις βυθούς
Ο χάνος είναι ψάρι που ψαρεύετε από Οκτώβριο μέχρι και το Μάιο με τις τράτες και τις ανεμότρατες, είναι πετρόψαρο και η τροφή του είναι άλλα μικρά ψάρια
Ο χάνος ψαρεύετε και από ερασιτέχνες με καλάμι και μάλιστα είναι το πιο εύκολο ψάρι στο τσίμπημα, τσιμπάει σαν χάνος που λένε.
Το κρέας του χάνου αν και μικρό ψάρι συνήθως φτάνει μέχρι 20 εκατοστά, είναι πολύ νόστιμο και συνήθως τον κάνουν κακαβιά αλλα είναι και πολύ ωραίος τηγανητός και αν είστε τυχεροί και βρείτε κανένα χάνο μεγάλο να τον κάνετε ψητό και θα σας μείνει αξέχαστος
Ο χάνος είναι ψάρι που ψαρεύετε από Οκτώβριο μέχρι και το Μάιο με τις τράτες και τις ανεμότρατες, είναι πετρόψαρο και η τροφή του είναι άλλα μικρά ψάρια
Ο χάνος ψαρεύετε και από ερασιτέχνες με καλάμι και μάλιστα είναι το πιο εύκολο ψάρι στο τσίμπημα, τσιμπάει σαν χάνος που λένε.
Το κρέας του χάνου αν και μικρό ψάρι συνήθως φτάνει μέχρι 20 εκατοστά, είναι πολύ νόστιμο και συνήθως τον κάνουν κακαβιά αλλα είναι και πολύ ωραίος τηγανητός και αν είστε τυχεροί και βρείτε κανένα χάνο μεγάλο να τον κάνετε ψητό και θα σας μείνει αξέχαστος
Σάββατο 2 Ιουλίου 2011
Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011
Σάββατο 18 Ιουνίου 2011
Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011
Τρίτη 14 Ιουνίου 2011
Κυριακή 12 Ιουνίου 2011
Μάθημα Ψαρέματος Για Νέους Ψαράδες
Οι αρχάριοι σε κάποιο σπορ (Γκολφ, Τένις κ.α.) μαθαίνουν τα βασικά από έμπειρους δασκάλους, οι οποίοι με κατάλληλες μεθόδους και τεχνικές τους βοηθούν να κάνουν πράξη τη θεωρία.
Όσον αφορά την τέχνη του ψαρέματος, πριν προσπαθήσει ένας δάσκαλος να μεταδώσει τις ψαρεύτηκες του γνώσεις σε έναν νέο ψαρά, πρέπει να σιγουρευτεί ότι το επίπεδο υπομονής του είναι πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν ο ?μαθητής? που έχει μπροστά του είναι πολύ νέος και τα ερωτήματα που θα έχει μπορεί να είναι οποιασδήποτε φύσεως.
Γνωριμία με τα ψαρευτικά εργαλεία: Φυσικά, πριν ο δάσκαλος προχωρήσει στη διαδικασία εκμάθησης της τεχνικής, απαραίτητο είναι να φροντίσει ώστε ο μαθητευόμενος να εξοικειωθεί με όλα τα εργαλεία ψαρέματος που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι καλύτερο ο νέος ψαράς να ξεκινήσει με ένα set καλάμι-μουλινέ, που είναι εύκολο να χρησιμοποιήσει, όπως με ένα τηλεσκοπικό καλάμι 3,50 μέτρων με action 40-80 γραμμαρίων και ένα μηχανισμό σταθερού τύμπανου (μουλινέ) με χωρητικότητα 200 μέτρα πετονιά διαμέτρου 0,30 χιλιοστά, ώστε να μειωθούν δραστικά όλοι του οι φόβοι και τα προβλήματα. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι αντίστοιχος με εκείνον που θα το χρησιμοποιήσει, καθώς και με την τεχνική ψαρέματος που επέλεξε. Ένας νέος ψαράς δεν πρέπει να ξεκινήσει με εργαλεία που είναι πολύ ?βαριά?, δύσκολα και ογκώδη αλλά και μην χρησιμοποιεί εργαλεία της θάλασσας στα γλυκά νερά ή αντίθετα. Επίσης είναι απαραίτητο να διδαχθεί πως γεμίζει ένας μηχανισμός και με ποιες πετονιές, για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα όπως θραύσεις ή μπερδέματα στην πετονιά, τραύματα στο δάκτυλο κ.α.
Μάθημα: Η ρύθμιση της ρέγουλας, οι τεχνικές των πεταγμάτων, οι κόμποι και ο τρόπος που θα δέσουμε τα αγκίστρια μας, η συμπεριφορά μας με τα ψάρια πιασμένα και άλλες κοινές διαδικασίες πρέπει να συζητούνται και να μελετούνται σχολαστικά από πριν και όχι μόνο πάνω στην παραλία ή τη βάρκα. Αν όλα αυτά δεν γίνονται εκ των προτέρων, είναι σίγουρο ότι όταν ο νέος ψαράς βρεθεί πάνω στην ?δουλειά?, με τον αέρα, τα κύματα και γενικά όλες τις δύσκολες συνθήκες, θα ζήσει μια πραγματική ?κόλαση?. Στην περίπτωση του Beach Fishing, καλό θα είναι, κάποια στιγμή, ο δάσκαλος να πάει το νέο ψαρά σε μια παραλία ή σε έναν ανοικτό χώρο, επίπεδο και χωρίς πολύ κόσμο, για να τον εκπαιδεύσει στο πέταγμα. Να του δείξει πως θα τοποθετήσει το μηχανισμό, πως θα περάσει την πετονιά μέσα στους οδηγούς και στην ελεύθερη άκρη της να δέσει ένα αρκετά μικρό και ελαφρύ αντικείμενο ως βάρος ή ένα μικρό μολύβι των 40-50 γραμμαρίων, βοηθώντας τον με τις κινήσεις και το timing down (ο χρόνος που χρειάζεται). Επιπλέον θα του δείξει τις απαραίτητες κινήσεις στην περίπτωση πάλης με πιασμένο ψάρι και πως πρέπει να το βγάλει έξω, ειδικά με φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Ψαρευτική Δοκιμή: Ο νέος ψαράς, αφού εξοπλιστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό και μάθει τα βασικά για την τεχνική που θα ακολουθήσει, είναι έτοιμος για μια ψαρευτική δοκιμή ? καλό είναι βέβαια να εφοδιαστεί και με φάρμακα για την ναυτία (ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπει τη θάλασσα). Όσον αφορά τα ζωντανά δολώματα, ο δάσκαλος πρέπει να δείξει στο μαθητή με ένα αγκίστρι στο χέρι το σωστό τρόπο δόλωσης. Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τεχνητά δολώματα, πρέπει να ?διδαχθεί? ο σωστός χρόνος που χρειάζεται για να βυθιστούν, πόσο γρήγορα πρέπει να μαζευτούν και τι πρέπει να γίνει για να δουλεύουν σωστά τα τεχνητά. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ο νέος ψαράς να έχει ακόμα προβλήματα με τις κινήσεις του πετάγματος και την πρακτική της τεχνικής ? σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα η προπόνηση να γίνεται στην αρχή του ?σχολικού έτους?. Αν κάποια στιγμή ο νέος ψαράς βρεθεί να ψαρεύει με το δόλωμα κάθετα κοντά του, πρέπει ο δάσκαλος να δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτό που κάνει ? φυσικά δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ψάρεμα δεξιοτεχνίας! Θεωρητικά, βέβαια, είναι δυνατόν, αλλά φανταστείτε αν κάποια στιγμή πιαστεί κανένα καλό κομμάτι, τι θα συμβεί; Η λεγόμενη ?τύχη του αρχάριου? ισχύει, για αυτό είναι σημαντικό ο δάσκαλος να υπενθυμίσει στον νέο ψαρά να μείνει ήρεμος (εύκολο να το πούμε και όχι να το κάνουμε) κα να εφαρμόζει όλα αυτά που έμαθε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, ελέγχοντας πάντα τις κινήσεις του μαθητή, διορθώνοντας τα λάθη και δίνοντας οδηγίες.
Επιτυχίες και Αποτυχίες: Εκτός από την επιτυχία όμως και τη χαρά που τη συνοδεύει, υπάρχει και η αποτυχία ? Τι γίνεται τότε; Πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ψαριά; Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που ο δάσκαλος πρέπει να κάνει κατανοητό στο μαθητή του πως το χάσιμο ενός ψαριού είναι μέρος του παιχνιδιού, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, μπορούμε όμως (με την τήρηση των κανόνων) να μειώνουμε τις αποτυχίες. Οπωσδήποτε τα κομπλιμέντα στο σύνολο της δουλειάς, η παρότρυνση να συνεχίσει παρά τα λάθη, θα ενθαρρύνει το νέο ψαρά να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο πιο τεχνικά και με πιο πολύ πάθος. Για να θεωρηθεί ένα ?μάθημα? ολοκληρωμένο, είναι απαραίτητο να κατανοήσει ο μαθητευόμενος πως η όλη ψαρευτική διαδικασία δεν τελείωσε τη στιγμή που έπιασε τα ψάρια αλλά συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στο σπίτι με την τακτοποίηση των πραγμάτων, όπως: αφαίρεση των αγκιστριών, αποθήκευση των μολυβιών και στριφταριών ή των άλλων αναλώσιμων και αντικείμενων που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και πέταγμα όσων αχρηστεύθηκαν σε κάδους απορριμμάτων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον νέο ψαρά (και όχι μόνο) να βάλει καλά στο μυαλό του πως ακόμα και τα σκουπίδια απομακρύνουν τα ψάρια από τα ? αγκίστρια.
Τέλος, σε κάθε ψαρευτική εξόρμηση είναι απαραίτητη η φωτογραφική μηχανή, που θα αποθανατίσει τη στιγμή σύλληψης του πρώτου ψαριού, αφού αυτή μάλλον είναι η μοναδική στιγμή που μένει για πάντα στη μνήμη όλων, μικρών και μεγάλων.
Ψαρέματα για νέους ψαράδες.
Η καθετή και η συρτή είναι από τα απλούστερα και πιο αγαπημένα ψαρέματα. Για να ψαρέψουμε από το σκάφος μας – εκτός από τις άδειες- χρειαζόμαστε πετονιές όπου θα δέσουμε τις ανάλογες αρματωσιές.
Η καθετή και η συρτή είναι από τα απλούστερα και πιο αγαπημένα ψαρέματα. Για να ψαρέψουμε από το σκάφος μας – εκτός από τις άδειες- χρειαζόμαστε πετονιές όπου θα δέσουμε τις ανάλογες αρματωσιές.
AΡΜΑΤΩΣΙΑ
H αρματωσιά είναι ένα κομμάτι νάιλον πετονιάς πάνω στο οποίο δένουμε τα παράμαλλα με τα αγκίστρια, το στριφτάρι και το βαρίδι. Ανάλογα πάντα με το είδος ψαρέματος που κάνουμε, έχουμε και τις αντίστοιχες αρματωσιές. Άλλη δηλαδή είναι η αρματωσιά της καθετής, άλλη της συρτής, του παραγαδιού, του πεταχταριού κ.λπ.
ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες είδη αγκίστρων, σε διαφορετικά μεγέθη και ποιότητες, ανάλογα πάντα με το ψάρι και το είδος ψαρέματος. Ίσια ή στραβά, αγκίστρια διπλά ή τριπλά (σαλαγκιές), με πεπλατυσμένο δόντι ή χωρίς, με μακριά ή κοντή λαβή, με μεγάλη ή μικρή καμπύλη, το καθένα από αυτά θεωρείται ιδανικό για παραγωγικό ψάρεμα, ανάλογα με το ψάρι που κυνηγάμε και τον τρόπο ψαρέματος που ακολουθούμε κάθε φορά.
Tα μεγάλα αγκίστρια δεν ενδείκνυνται για μικρά ψάρια, ενώ αντίθετα με τα μικρά αγκίστρια μπορούμε να πιάσουμε και μικρά, αλλά και μεγάλα ψάρια. H αντοχή ενός αγκίστρου φαίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Αν για παράδειγμα το ψάρι δεν ξαγκιστρώνεται με ευκολία, σημαίνει πως το αγκίστρι που χρησιμοποιήσαμε είναι γερό και αποτελεσματικό.
BΑΡΙΔΙΑ
H χρήση τους επιτρέπει τη βύθιση της αρματωσιάς στο νερό, ενώ κάθε τύπος βαριδιού προϋποθέτει και διαφορετικό τρόπο ψαρέματος. Tα κοινά βαρίδια, με έναν κρίκο ή στριφτάρι στο επάνω τμήμα τους και βάρος που ποικίλλει από 10-600 γραμμάρια χρησιμοποιούνται για καθετή, παραγάδι, τσαπαρί κ.λπ. Tα κινητά βαρίδια που διαθέτουν σωληνωτή τρύπα στο εσωτερικό τους είναι για πολυάγκιστρα ή πεταχτάρια με μονάγκιστρο.
ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ
Tα στριφτάρια κατασκευάζονται από σκληρό και ανθεκτικό μέταλλο, τοποθετούνται ανάμεσα στη μάνα και την αρματωσιά, είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμποδίζουν το στρίψιμο της πετονιάς και χρησιμοποιούνται στην καθετή, το πεταχτάρι ή το καλάμι.
ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Την εποχή αυτή συναντάμε (εκτός από σπάρους, τσιπούρες και σαργούς) μελανούρια, λαυράκια και ζαργάνες.
Αν προτιμήσουμε τη συρτή και ο στόχος μας είναι οι ζαργάνες η τα μελανούρια, η πετονιά μας θα πρέπει να είναι διαμέτρου 30-50 χιλ .
Σε αυτή την πετονιά δένουμε ένα παράμαλλο 1-2 μέτρα με μικρότερη διάμετρο πάνω σε στριφτάρι με ένα αγκίστρι και δόλωμα ένα πούπουλο , ψαράκι μικρό τεχνητό , λωρίδα μεταξιού η μια απομίμηση από χελάκι.
Ένα απ' τα κοινά δολώματα, που «χτυπάνε» τα μελανούρια, είναι το μικρό λευκό φτερό από γλάρο, μήκους 4—6 εκατοστών, το οποίο μπορεί να στερεωθεί με λευκό νήμα στην πετονιά για να κυλά μέχρι τη λαβή του αγκιστριού ή να δεθεί με έναν κόμπο στην πετονιά μόλις πάνω απ' το αγκίστρι, με τρόπο ώστε αυτό να προεξέχει κατά τα δυο τρίτα απ' την άκρη του φτερού. Αυτό το δόλωμα μιμείται το μικρό ψάρι που το σκάει στην επιφάνεια και το προτιμούν τα μελανούρια καθώς και τα λαυράκια, ιδιαίτερα αν το ψάρεμα γίνει πολύ κοντά σε βραχώδεις ακτές νησίδων.
Συνήθως, τα μελανούρια πιάνονται λίγο πιο ανοιχτά, σε απόσταση δέκα περίπου μέτρων απ' την ακτή και η συνάντηση τους είναι πολύ πιο συχνή, μπροστά σε μικρά ακρωτήρια όπου υπάρχουν τα παιχνίδια των ρευμάτων.
ΛΑΥΡΑΚΙΑ
Το λαυράκι συναντάμε ευκολότερα, πλέοντας πολύ κοντά στα βράχια, κάτι που χρειάζεται φυσικά τέλεια γνώση της τοποθεσίας για να αποφεύγονται συγκρούσεις με ύφαλους, που μπορεί να βρίσκονται σε μικρό βάθος.
Το περιστρεφόμενο κουταλάκι μήκους 2-3 εκατοστών είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για το λαυράκι απ' ότι για το μελανούρι, αν και σε ορισμένες περιοχές δουλεύει και για το μελανούρι.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε ορισμένες εποχές και τοποθεσίες, το ψάρι που ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο είδος και προτιμά το συγκεκριμένο είδος δολώματος, δεν δίνει καμιά σημασία σε κάποια άλλη περιοχή. Κατά συνέπεια θα πρέπει να κάνουμε πάντα δοκιμαστικές προσπάθειες. Το λαυράκι - όπως και τα περισσότερα ψάρια - προτιμά πάντα την τροφή που έχει συνηθίσει να συναντά κατά τη διάρκεια του χρόνου στους τόπους που τριγυρίζει.
Κατά μήκος των βραχωδών ακτών, μακριά από εκβολές, είναι αποτελεσματικότερος ένας μικρός κέφαλος ή κάποιο άλλο ασημόψαρο όπως σπάρος, αγκιστρωμένο σ' ένα απλό αγκίστρι που το διαπερνά απο την ουρά χωρίς να του σπάσει το κόκαλο, ή ένα τεχνητό ψάρι που μιμείται τον ασημί γόνο που είναι τόσο κοινός και τόσο συχνός κοντά στους βράχους της ακτής.
ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ
Για ό,τι αφορά τα μελανούρια, το ψάρεμα με τη συρτή είναι αποτελεσματικό για το πιάσιμο μικρού και μεσαίου μεγέθους ενώ τα πιο μεγάλα μελανούρια πιάνονται με φυσικό δόλωμα στα ρεύματα που πηγαινοέρχονται στην επιφάνεια, ενώ το σκάφος είναι αγκυροβολημένο . Αυτό το ψάρεμα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά τις νυχτερινές ώρες, είναι είδος καθετής, και γίνεται αφήνοντας την πετονιά να παίζει στην επιφάνεια με τα ρεύματα, τα οποία φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά.
Η καθετή για μελανούρια από βάρκα, ρίχνεται στη θάλασσα αφήνοντας ελεύθερα στα ρεύματα 8-10 μέτρα πετονιάς (μερικές φορές και 15 μέτρα), κι αυτή φεύγει, με ελαφρύ τέντωμα. Την κρατάμε σταθερή σ' αυτή την απόσταση με τρόπο ώστε το δόλωμα να φαίνεται, (ή μόλις να βουλιάζει) ως αποτέλεσμα του ίδιου τού ρεύματος. Όταν υπάρχουν μελανούρια σε κοπάδι, αυτή η μέθοδος μας δίνει την ευκαιρία να πιάσουμε πολλά, αλλά και όποιο άλλο ψάρι υπάρχει στην περιοχή και τσιμπήσει, όπως ο σπάρος ή η πέρκα.
Το μελανούρι τσιμπά με απληστία το δόλωμα που αποτελείται από γαρίδα, ή κομμάτι από την ουρά τηςξεφλουδισμένο, που έχει στερεωθεί καλά πάνω σε γερό αγκίστρι Νο 8.
Για τα λαυράκια χρειάζεται το δόλωμα να φαίνεται, (ή μόλις να βουλιάζει) ως αποτέλεσμα του ίδιου τού ρεύματος.
ΖΑΡΓΑΝΕΣ
Η ζαργάνα επιτίθεται σε όλα τα μικρά ψάρια που βρίσκονται στην επιφάνεια.
Η σύλληψη της είναι αρκετά εύκολη, ειδικά αν βρίσκεται σε κοπάδι την εποχή που πλησιάζει την ακτή. Η συρτή γι' αυτό το ψάρι πρέπει να είναι πολύ αργή, επειδή η σχετικά μεγάλη ταχύτητα δεν της επιτρέπει να επιτεθεί στο δόλωμα και να το δαγκώσει με τον κατάλληλο τρόπο.
Το ψάρεμα της ζαργάνας είναι από τα διασκεδαστικότερα Το ψάρι δαγκώνει πολύ διακριτικά το δόλωμα, αλλά όταν αισθανθεί πως αγκιστρώθηκε, αμύνεται με πολύ μεγάλη δύναμη σχετικά με το μέγεθος του, πηδώντας έξω απ' το νερό.
Η ζαργάνα μπορεί να ψαρευτεί και με σταματημένη τη βάρκα, αφήνοντας να παίζει το δολωμένο ψαράκι, νεκρό ή ζωντανό μέσα στο ρεύματα.
Εκτός βέβαια από τη σωστή προετοιμασία, μεγάλο ρόλο για ένα καλό ψάρεμα παίζει ο τόπος που ψαρεύουμε, ενώ δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουμε και τον παράγοντα «τύχη»…
Η καθετή και η συρτή είναι από τα απλούστερα και πιο αγαπημένα ψαρέματα. Για να ψαρέψουμε από το σκάφος μας – εκτός από τις άδειες- χρειαζόμαστε πετονιές όπου θα δέσουμε τις ανάλογες αρματωσιές.
AΡΜΑΤΩΣΙΑ
H αρματωσιά είναι ένα κομμάτι νάιλον πετονιάς πάνω στο οποίο δένουμε τα παράμαλλα με τα αγκίστρια, το στριφτάρι και το βαρίδι. Ανάλογα πάντα με το είδος ψαρέματος που κάνουμε, έχουμε και τις αντίστοιχες αρματωσιές. Άλλη δηλαδή είναι η αρματωσιά της καθετής, άλλη της συρτής, του παραγαδιού, του πεταχταριού κ.λπ.
ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες είδη αγκίστρων, σε διαφορετικά μεγέθη και ποιότητες, ανάλογα πάντα με το ψάρι και το είδος ψαρέματος. Ίσια ή στραβά, αγκίστρια διπλά ή τριπλά (σαλαγκιές), με πεπλατυσμένο δόντι ή χωρίς, με μακριά ή κοντή λαβή, με μεγάλη ή μικρή καμπύλη, το καθένα από αυτά θεωρείται ιδανικό για παραγωγικό ψάρεμα, ανάλογα με το ψάρι που κυνηγάμε και τον τρόπο ψαρέματος που ακολουθούμε κάθε φορά.
Tα μεγάλα αγκίστρια δεν ενδείκνυνται για μικρά ψάρια, ενώ αντίθετα με τα μικρά αγκίστρια μπορούμε να πιάσουμε και μικρά, αλλά και μεγάλα ψάρια. H αντοχή ενός αγκίστρου φαίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Αν για παράδειγμα το ψάρι δεν ξαγκιστρώνεται με ευκολία, σημαίνει πως το αγκίστρι που χρησιμοποιήσαμε είναι γερό και αποτελεσματικό.
BΑΡΙΔΙΑ
H χρήση τους επιτρέπει τη βύθιση της αρματωσιάς στο νερό, ενώ κάθε τύπος βαριδιού προϋποθέτει και διαφορετικό τρόπο ψαρέματος. Tα κοινά βαρίδια, με έναν κρίκο ή στριφτάρι στο επάνω τμήμα τους και βάρος που ποικίλλει από 10-600 γραμμάρια χρησιμοποιούνται για καθετή, παραγάδι, τσαπαρί κ.λπ. Tα κινητά βαρίδια που διαθέτουν σωληνωτή τρύπα στο εσωτερικό τους είναι για πολυάγκιστρα ή πεταχτάρια με μονάγκιστρο.
ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ
Tα στριφτάρια κατασκευάζονται από σκληρό και ανθεκτικό μέταλλο, τοποθετούνται ανάμεσα στη μάνα και την αρματωσιά, είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμποδίζουν το στρίψιμο της πετονιάς και χρησιμοποιούνται στην καθετή, το πεταχτάρι ή το καλάμι.
ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Την εποχή αυτή συναντάμε (εκτός από σπάρους, τσιπούρες και σαργούς) μελανούρια, λαυράκια και ζαργάνες.
Αν προτιμήσουμε τη συρτή και ο στόχος μας είναι οι ζαργάνες η τα μελανούρια, η πετονιά μας θα πρέπει να είναι διαμέτρου 30-50 χιλ .
Σε αυτή την πετονιά δένουμε ένα παράμαλλο 1-2 μέτρα με μικρότερη διάμετρο πάνω σε στριφτάρι με ένα αγκίστρι και δόλωμα ένα πούπουλο , ψαράκι μικρό τεχνητό , λωρίδα μεταξιού η μια απομίμηση από χελάκι.
Ένα απ' τα κοινά δολώματα, που «χτυπάνε» τα μελανούρια, είναι το μικρό λευκό φτερό από γλάρο, μήκους 4—6 εκατοστών, το οποίο μπορεί να στερεωθεί με λευκό νήμα στην πετονιά για να κυλά μέχρι τη λαβή του αγκιστριού ή να δεθεί με έναν κόμπο στην πετονιά μόλις πάνω απ' το αγκίστρι, με τρόπο ώστε αυτό να προεξέχει κατά τα δυο τρίτα απ' την άκρη του φτερού. Αυτό το δόλωμα μιμείται το μικρό ψάρι που το σκάει στην επιφάνεια και το προτιμούν τα μελανούρια καθώς και τα λαυράκια, ιδιαίτερα αν το ψάρεμα γίνει πολύ κοντά σε βραχώδεις ακτές νησίδων.
Συνήθως, τα μελανούρια πιάνονται λίγο πιο ανοιχτά, σε απόσταση δέκα περίπου μέτρων απ' την ακτή και η συνάντηση τους είναι πολύ πιο συχνή, μπροστά σε μικρά ακρωτήρια όπου υπάρχουν τα παιχνίδια των ρευμάτων.
ΛΑΥΡΑΚΙΑ
Το λαυράκι συναντάμε ευκολότερα, πλέοντας πολύ κοντά στα βράχια, κάτι που χρειάζεται φυσικά τέλεια γνώση της τοποθεσίας για να αποφεύγονται συγκρούσεις με ύφαλους, που μπορεί να βρίσκονται σε μικρό βάθος.
Το περιστρεφόμενο κουταλάκι μήκους 2-3 εκατοστών είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για το λαυράκι απ' ότι για το μελανούρι, αν και σε ορισμένες περιοχές δουλεύει και για το μελανούρι.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε ορισμένες εποχές και τοποθεσίες, το ψάρι που ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο είδος και προτιμά το συγκεκριμένο είδος δολώματος, δεν δίνει καμιά σημασία σε κάποια άλλη περιοχή. Κατά συνέπεια θα πρέπει να κάνουμε πάντα δοκιμαστικές προσπάθειες. Το λαυράκι - όπως και τα περισσότερα ψάρια - προτιμά πάντα την τροφή που έχει συνηθίσει να συναντά κατά τη διάρκεια του χρόνου στους τόπους που τριγυρίζει.
Κατά μήκος των βραχωδών ακτών, μακριά από εκβολές, είναι αποτελεσματικότερος ένας μικρός κέφαλος ή κάποιο άλλο ασημόψαρο όπως σπάρος, αγκιστρωμένο σ' ένα απλό αγκίστρι που το διαπερνά απο την ουρά χωρίς να του σπάσει το κόκαλο, ή ένα τεχνητό ψάρι που μιμείται τον ασημί γόνο που είναι τόσο κοινός και τόσο συχνός κοντά στους βράχους της ακτής.
ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ
Για ό,τι αφορά τα μελανούρια, το ψάρεμα με τη συρτή είναι αποτελεσματικό για το πιάσιμο μικρού και μεσαίου μεγέθους ενώ τα πιο μεγάλα μελανούρια πιάνονται με φυσικό δόλωμα στα ρεύματα που πηγαινοέρχονται στην επιφάνεια, ενώ το σκάφος είναι αγκυροβολημένο . Αυτό το ψάρεμα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά τις νυχτερινές ώρες, είναι είδος καθετής, και γίνεται αφήνοντας την πετονιά να παίζει στην επιφάνεια με τα ρεύματα, τα οποία φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά.
Η καθετή για μελανούρια από βάρκα, ρίχνεται στη θάλασσα αφήνοντας ελεύθερα στα ρεύματα 8-10 μέτρα πετονιάς (μερικές φορές και 15 μέτρα), κι αυτή φεύγει, με ελαφρύ τέντωμα. Την κρατάμε σταθερή σ' αυτή την απόσταση με τρόπο ώστε το δόλωμα να φαίνεται, (ή μόλις να βουλιάζει) ως αποτέλεσμα του ίδιου τού ρεύματος. Όταν υπάρχουν μελανούρια σε κοπάδι, αυτή η μέθοδος μας δίνει την ευκαιρία να πιάσουμε πολλά, αλλά και όποιο άλλο ψάρι υπάρχει στην περιοχή και τσιμπήσει, όπως ο σπάρος ή η πέρκα.
Το μελανούρι τσιμπά με απληστία το δόλωμα που αποτελείται από γαρίδα, ή κομμάτι από την ουρά τηςξεφλουδισμένο, που έχει στερεωθεί καλά πάνω σε γερό αγκίστρι Νο 8.
Για τα λαυράκια χρειάζεται το δόλωμα να φαίνεται, (ή μόλις να βουλιάζει) ως αποτέλεσμα του ίδιου τού ρεύματος.
ΖΑΡΓΑΝΕΣ
Η ζαργάνα επιτίθεται σε όλα τα μικρά ψάρια που βρίσκονται στην επιφάνεια.
Η σύλληψη της είναι αρκετά εύκολη, ειδικά αν βρίσκεται σε κοπάδι την εποχή που πλησιάζει την ακτή. Η συρτή γι' αυτό το ψάρι πρέπει να είναι πολύ αργή, επειδή η σχετικά μεγάλη ταχύτητα δεν της επιτρέπει να επιτεθεί στο δόλωμα και να το δαγκώσει με τον κατάλληλο τρόπο.
Το ψάρεμα της ζαργάνας είναι από τα διασκεδαστικότερα Το ψάρι δαγκώνει πολύ διακριτικά το δόλωμα, αλλά όταν αισθανθεί πως αγκιστρώθηκε, αμύνεται με πολύ μεγάλη δύναμη σχετικά με το μέγεθος του, πηδώντας έξω απ' το νερό.
Η ζαργάνα μπορεί να ψαρευτεί και με σταματημένη τη βάρκα, αφήνοντας να παίζει το δολωμένο ψαράκι, νεκρό ή ζωντανό μέσα στο ρεύματα.
Εκτός βέβαια από τη σωστή προετοιμασία, μεγάλο ρόλο για ένα καλό ψάρεμα παίζει ο τόπος που ψαρεύουμε, ενώ δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουμε και τον παράγοντα «τύχη»…
VolosPress: Πέθανε την ώρα που ψάρευε
VolosPress: Πέθανε την ώρα που ψάρευε: "Ενας 75χρονος ψαράς έχασε σήμερα τις αισθήσεις του την ώρα που ψάρευε με την βάρκα του στη θαλάσσια περιοχή Μετόχι στη Σούρπη της Μαγνησίας..."
Σάββατο 11 Ιουνίου 2011
Σε κίνδυνο οι καραβίδες του Παγασητικού!
Σε κίνδυνο οι καραβίδες του Παγασητικού!
Καμπανάκι κινδύνου για την εξαφάνιση της καραβίδας κρούει ο πρόεδρος των Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζοντας πως το ιχθυακό απόθεμα έχει μειωθεί σε τραγικό βαθμό. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι ελάχιστοι αλιείς που συνεχίζουν να αλιεύουν με ιχθυοπαγίδες.
Ο κ. Θεόδωρος Γάκης, πρόεδρος των Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Υδρολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέφρασε την αγωνία του για την τραγική μείωση του ιχθυακού αποθέματος της καραβίδας στον Παγασητικό.
Ο ίδιος επεσήμανε πως παρ’ όλο που το 95% των αλιέων είναι συνειδητοποιημένοι και προσέχουν κατά τη διάρκεια της αλιείας τους, το 5% που δεν προσέχει προκαλεί τεράστιο πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Νεοφύτου, Κοσμήτορας Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας για την κατάσταση του Παγασητικού τόνισε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται όμως επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Παγασητικός είναι ένας ημίκλειστος κόλπος. Άρα πάντοτε οι γύρω καλλιέργειες και η παράκτια αλιεία επηρεάζονται. Για αυτό θα πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν πως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ο Παγασητικός παράγει ακόμη απόθεμα, όχι όπως πριν από 20 χρόνια, αλλά παράλληλα υφίσταται την επίδραση της Μεσογείου. Θα πρέπει όλου να προσέξουν για να κρατήσουν τουλάχιστον το σημερινό επίπεδο», υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη η Σχολή θα συνεχίσει τις έρευνές της για το ιχθυακό απόθεμα του Παγασητικού με την τράτα που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να συγκρίνει τα περσινά με τα σημερινά δεδομένα.
Το 4ο Συνέδριο Υδρολογίας θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 11 Ιουνίου και θα μιλήσουν πάνω από 100 Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί.
Καμπανάκι κινδύνου για την εξαφάνιση της καραβίδας κρούει ο πρόεδρος των Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζοντας πως το ιχθυακό απόθεμα έχει μειωθεί σε τραγικό βαθμό. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι ελάχιστοι αλιείς που συνεχίζουν να αλιεύουν με ιχθυοπαγίδες.
Ο κ. Θεόδωρος Γάκης, πρόεδρος των Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Υδρολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέφρασε την αγωνία του για την τραγική μείωση του ιχθυακού αποθέματος της καραβίδας στον Παγασητικό.
Ο ίδιος επεσήμανε πως παρ’ όλο που το 95% των αλιέων είναι συνειδητοποιημένοι και προσέχουν κατά τη διάρκεια της αλιείας τους, το 5% που δεν προσέχει προκαλεί τεράστιο πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Νεοφύτου, Κοσμήτορας Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας για την κατάσταση του Παγασητικού τόνισε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται όμως επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Παγασητικός είναι ένας ημίκλειστος κόλπος. Άρα πάντοτε οι γύρω καλλιέργειες και η παράκτια αλιεία επηρεάζονται. Για αυτό θα πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν πως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ο Παγασητικός παράγει ακόμη απόθεμα, όχι όπως πριν από 20 χρόνια, αλλά παράλληλα υφίσταται την επίδραση της Μεσογείου. Θα πρέπει όλου να προσέξουν για να κρατήσουν τουλάχιστον το σημερινό επίπεδο», υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη η Σχολή θα συνεχίσει τις έρευνές της για το ιχθυακό απόθεμα του Παγασητικού με την τράτα που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να συγκρίνει τα περσινά με τα σημερινά δεδομένα.
Το 4ο Συνέδριο Υδρολογίας θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 11 Ιουνίου και θα μιλήσουν πάνω από 100 Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ Α. ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΛΙΜΕΝΑ
Οι παραβάτες των διατάξεων των Κανονισμών Λιμένα τιμωρούνται με πρόστιμο κατά τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 157 του ν.δ. 187/1973 (ΦΕΚ 261 Α΄), η οποία ακολουθεί τα εξής στάδια:
(α) Βεβαίωση της παράβασης από το λιμενικό όργανο
(β) σύνταξη και αποστολή στον παραβάτη κλήσης σε απολογία
(γ) απολογία παραβάτη μέσα σε 24 ώρες
(δ) έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου ή απαλλακτικής εφόσον οι προβαλλόμενοι, στην απολογία, λόγοι και επιχειρήματα κρίθηκαν από τον προϊστάμενο της Λιμενικής Αρχής βάσιμα και επαρκή
(ε) Επίδοση της απόφασης.
Το ανώτατο ύψος προστίμου είχε ορισθεί κατά το έτος 2001 με το π.δ. 193/01 (ΦΕΚ 156 Α΄) στα 29.347,03 Ευρώ αναπροσαρμοζόμενο ετήσια κατά ποσοστό 5%. Κατώτατο όριο δεν προβλέπεται, πλην όμως σύμφωνα με την υπ’ αριθ.1082497-24/0016/09 -IΟΥΛ- 1998 (ΦΕΚ 772 Β΄) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 39 παργ.3 και 6 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α΄) με τίτλο «Αναμόρφωση της άμεσης φορολογίας και άλλες διατάξεις», το όριο του ποσού μέχρι του οποίου δεν ενεργείται βεβαίωση στις Δ.Ο.Υ τίτλων είσπραξης για έσοδα του Δημοσίου, ορίσθηκε στα 26.41 Ευρώ.
ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ: Κατά της απόφασης της Λιμενικής Αρχής, με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο για παράβαση των Κανονισμών Λιμένα, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής (απαιτείται δικηγόρος), σύμφωνα με τις διατάξεις και τη διαδικασία που ορίζει ο ν. 2717/99, στο αρμόδιο Τακτικό Διοικητικό Πρωτοδικείο εντός χρονικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, η οποία αρχίζει από την επόμενη ημέρα της νομότυπης επίδοσης της απόφασης επιβολής προστίμου. Η προσφυγή δεν αναστέλλει την καταβολή του προστίμου.
Β. ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ
Οι παραβάτες του π.δ. 373/1985 τιμωρούνται, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 11 του ν.δ. 420/1970, με πρόστιμο και άλλες παρεπόμενες ποινές (Αφαίρεση της άδειας αλιείας ατομικής και σκάφους, αν χρησιμοποιήθηκε, κατάσχεση και εκποίηση του αλιεύματος και των αλιευτικών εργαλείων και συσκευών των οποίων απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους σε όλη τη χώρα). Τα όρια του προστίμου είναι από 293,47 μέχρι 1.467,35 Ευρώ εκτός αν πρόκειται για παράβαση των διατάξεων που καθορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο να αλιευθεί μέγεθος (διαστάσεις, βάρος κ.λπ) ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών, οπότε τα όρια του προστίμου είναι από 586,94 μέχρι 2934,70 Ευρώ. Οι διαστάσεις (μήκος) των ψαριών που επιτρέπεται να αλιευθούν προβλέπονται από το β.δ. της 26-1-1954 (ΦΕΚ 25 Α΄), και το Παράρτημα III του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου της 21 Δεκεμβρίου 2006 (Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L.409). Υπενθυμίζεται ότι ο ψαροντουφεκάς απαγορεύεται να ψαρεύει ψάρια βάρους μικρότερου των 150 γραμμαρίων. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια διετία ο χρόνος αφαίρεσης και τα όρια του προστίμου διπλασιάζονται. Ιδιαίτερα οι παραβάτες της διάταξης που απαγορεύει τη χρησιμοποίηση καμακιού που η προωστική του δύναμη προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος τιμωρούνται με πρόστιμο από 1.467,35 μέχρι 14.673,5 Ευρώ. Οι παραβάσεις αυτού του είδους είναι και ποινικές, οι παραβάτες διώκονται κατά την αυτόφωρη διαδικασία και τιμωρούνται με φυλάκιση (από 5 μήνες μέχρι 3 έτη σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.δ. 420/1970) και χρηματική ποινή κατά το άρθρο 57 του Π.Κ, ανεξάρτητα από τις διοικητικές ποινές του προστίμου και των άλλων παρεπόμενων ποινών. Τέλος όπως έχει διευκρινισθεί από το ΥΕΝ (Σχετ: ΥΕΝ/ΔΛΑ 6814/29-10-1985) οι παραβάτες της διάταξης της παργ. 7 του άρθρου 1 του π.δ. 373/1985 που απαγορεύει την εμπορία και πώληση από τους ερασιτέχνες των αλιευμάτων τους εκτός από τις διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο κ.λπ) διώκονται και τιμωρούνται και με τις ποινικές κυρώσεις του άρθρου 20 του ν.δ. 420/1970.
ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ: Κατά της απόφασης επιβολής διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο κ.λπ) της Λιμενικής Αρχής επιτρέπεται ενδικοφανής προσφυγή στο Συμβούλιο Αλιείας (Σ.Α.), μέσα σε δέκα πέντε (15) ημέρες από την επίδοσή της. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την καταβολή του προστίμου. Η προσφυγή πρέπει να συνοδεύεται με παράβολο 12 Ευρώ. για πρόστιμο έως 293,47 Ευρώ ή με παράβολο 24 Ευρώ για πρόστιμο πάνω από 293,47 Ευρώ, καθόσον σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται απαράδεκτη. Το παράβολο αυτό δεν επιστρέφεται ακόμη και αν γίνει δεκτή η προσφυγή.
Η απόφαση του Σ.Α επί της προσφυγής μπορεί να άρει (εξαφανίσει) ή να μειώσει τη ποινή του προστίμου που επιβλήθηκε με την απόφαση της Λιμενικής Αρχής. Εάν η απόφαση του Σ.Α απαλλάσσει το πρόσωπο που άσκησε τη προσφυγή ή διατάσσει τη μείωση του προστίμου τότε επιστρέφεται ολόκληρο το πρόστιμο ή το ποσό κατά το οποίο μειώθηκε, στη περίπτωση βέβαια που το πρόστιμο είχε καταβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Η επιστροφή γίνεται με ενέργειες της Λιμενικής Αρχής ,που είχε επιβάλλει το πρόστιμο, προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Κατά της απόφασης του Σ.Α επί της ενδικοφανούς προσφυγής μπορεί να ασκηθεί ουσιαστική προσφυγή (απαιτείται δικηγόρος) στο αρμόδιο Τακτικό Διοικητικό Πρωτοδικείο σύμφωνα με τις διατάξεις και τη διαδικασία που ορίζουν το άρθρο 9 παργ. 5 του ν. 2040/92 (ΦΕΚ 70 Α΄), και ο ν. 2717/99 με τίτλο «Κύρωση Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας»
(α) Βεβαίωση της παράβασης από το λιμενικό όργανο
(β) σύνταξη και αποστολή στον παραβάτη κλήσης σε απολογία
(γ) απολογία παραβάτη μέσα σε 24 ώρες
(δ) έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου ή απαλλακτικής εφόσον οι προβαλλόμενοι, στην απολογία, λόγοι και επιχειρήματα κρίθηκαν από τον προϊστάμενο της Λιμενικής Αρχής βάσιμα και επαρκή
(ε) Επίδοση της απόφασης.
Το ανώτατο ύψος προστίμου είχε ορισθεί κατά το έτος 2001 με το π.δ. 193/01 (ΦΕΚ 156 Α΄) στα 29.347,03 Ευρώ αναπροσαρμοζόμενο ετήσια κατά ποσοστό 5%. Κατώτατο όριο δεν προβλέπεται, πλην όμως σύμφωνα με την υπ’ αριθ.1082497-24/0016/09 -IΟΥΛ- 1998 (ΦΕΚ 772 Β΄) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 39 παργ.3 και 6 του ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α΄) με τίτλο «Αναμόρφωση της άμεσης φορολογίας και άλλες διατάξεις», το όριο του ποσού μέχρι του οποίου δεν ενεργείται βεβαίωση στις Δ.Ο.Υ τίτλων είσπραξης για έσοδα του Δημοσίου, ορίσθηκε στα 26.41 Ευρώ.
ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ: Κατά της απόφασης της Λιμενικής Αρχής, με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο για παράβαση των Κανονισμών Λιμένα, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής (απαιτείται δικηγόρος), σύμφωνα με τις διατάξεις και τη διαδικασία που ορίζει ο ν. 2717/99, στο αρμόδιο Τακτικό Διοικητικό Πρωτοδικείο εντός χρονικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, η οποία αρχίζει από την επόμενη ημέρα της νομότυπης επίδοσης της απόφασης επιβολής προστίμου. Η προσφυγή δεν αναστέλλει την καταβολή του προστίμου.
Β. ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ
Οι παραβάτες του π.δ. 373/1985 τιμωρούνται, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 11 του ν.δ. 420/1970, με πρόστιμο και άλλες παρεπόμενες ποινές (Αφαίρεση της άδειας αλιείας ατομικής και σκάφους, αν χρησιμοποιήθηκε, κατάσχεση και εκποίηση του αλιεύματος και των αλιευτικών εργαλείων και συσκευών των οποίων απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους σε όλη τη χώρα). Τα όρια του προστίμου είναι από 293,47 μέχρι 1.467,35 Ευρώ εκτός αν πρόκειται για παράβαση των διατάξεων που καθορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο να αλιευθεί μέγεθος (διαστάσεις, βάρος κ.λπ) ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών, οπότε τα όρια του προστίμου είναι από 586,94 μέχρι 2934,70 Ευρώ. Οι διαστάσεις (μήκος) των ψαριών που επιτρέπεται να αλιευθούν προβλέπονται από το β.δ. της 26-1-1954 (ΦΕΚ 25 Α΄), και το Παράρτημα III του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου της 21 Δεκεμβρίου 2006 (Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L.409). Υπενθυμίζεται ότι ο ψαροντουφεκάς απαγορεύεται να ψαρεύει ψάρια βάρους μικρότερου των 150 γραμμαρίων. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια διετία ο χρόνος αφαίρεσης και τα όρια του προστίμου διπλασιάζονται. Ιδιαίτερα οι παραβάτες της διάταξης που απαγορεύει τη χρησιμοποίηση καμακιού που η προωστική του δύναμη προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος τιμωρούνται με πρόστιμο από 1.467,35 μέχρι 14.673,5 Ευρώ. Οι παραβάσεις αυτού του είδους είναι και ποινικές, οι παραβάτες διώκονται κατά την αυτόφωρη διαδικασία και τιμωρούνται με φυλάκιση (από 5 μήνες μέχρι 3 έτη σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.δ. 420/1970) και χρηματική ποινή κατά το άρθρο 57 του Π.Κ, ανεξάρτητα από τις διοικητικές ποινές του προστίμου και των άλλων παρεπόμενων ποινών. Τέλος όπως έχει διευκρινισθεί από το ΥΕΝ (Σχετ: ΥΕΝ/ΔΛΑ 6814/29-10-1985) οι παραβάτες της διάταξης της παργ. 7 του άρθρου 1 του π.δ. 373/1985 που απαγορεύει την εμπορία και πώληση από τους ερασιτέχνες των αλιευμάτων τους εκτός από τις διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο κ.λπ) διώκονται και τιμωρούνται και με τις ποινικές κυρώσεις του άρθρου 20 του ν.δ. 420/1970.
ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ: Κατά της απόφασης επιβολής διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο κ.λπ) της Λιμενικής Αρχής επιτρέπεται ενδικοφανής προσφυγή στο Συμβούλιο Αλιείας (Σ.Α.), μέσα σε δέκα πέντε (15) ημέρες από την επίδοσή της. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την καταβολή του προστίμου. Η προσφυγή πρέπει να συνοδεύεται με παράβολο 12 Ευρώ. για πρόστιμο έως 293,47 Ευρώ ή με παράβολο 24 Ευρώ για πρόστιμο πάνω από 293,47 Ευρώ, καθόσον σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται απαράδεκτη. Το παράβολο αυτό δεν επιστρέφεται ακόμη και αν γίνει δεκτή η προσφυγή.
Η απόφαση του Σ.Α επί της προσφυγής μπορεί να άρει (εξαφανίσει) ή να μειώσει τη ποινή του προστίμου που επιβλήθηκε με την απόφαση της Λιμενικής Αρχής. Εάν η απόφαση του Σ.Α απαλλάσσει το πρόσωπο που άσκησε τη προσφυγή ή διατάσσει τη μείωση του προστίμου τότε επιστρέφεται ολόκληρο το πρόστιμο ή το ποσό κατά το οποίο μειώθηκε, στη περίπτωση βέβαια που το πρόστιμο είχε καταβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Η επιστροφή γίνεται με ενέργειες της Λιμενικής Αρχής ,που είχε επιβάλλει το πρόστιμο, προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Κατά της απόφασης του Σ.Α επί της ενδικοφανούς προσφυγής μπορεί να ασκηθεί ουσιαστική προσφυγή (απαιτείται δικηγόρος) στο αρμόδιο Τακτικό Διοικητικό Πρωτοδικείο σύμφωνα με τις διατάξεις και τη διαδικασία που ορίζουν το άρθρο 9 παργ. 5 του ν. 2040/92 (ΦΕΚ 70 Α΄), και ο ν. 2717/99 με τίτλο «Κύρωση Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας»
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του π.δ. 373/1985 (ΦΕΚ 131 Α΄), όπως το π.δ. αυτό τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με το π.δ. 96/1998 (ΦΕΚ 79 Α΄) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) αριθ. 251629/19-ΙΑΝ-1994 (ΦΕΚ 68 Β΄) απαγορεύεται η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία:
(α) Κατά το μήνα Μάιο
(β) Αμέσως μετά τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου
(γ) Από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους
(δ) Σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από το σημείο όπου συνήθως φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι, τα λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, δίχτυα με εμφανή σήμανση καθώς και τα αγκυροβολημένα πλοία
(ε) Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών καθώς και εισόδους-εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.
Απαγορεύεται επίσης στους ερασιτέχνες υποβρύχιους ψαράδες:
(α) Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων ψαράδων
(β) Να εξακολουθούν να έχουν οπλισμένα τα εργαλεία, που είναι ειδικά για την υποβρύχια αλιεία, όταν βρίσκονται έξω από το νερό ή στην ξηρά.
(γ) Να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή
(δ) Να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές στα σκάφη και γενικά στα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται από αυτούς
(ε) Να χρησιμοποιούν καμάκι που η προωστική του δύναμη να προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος
(στ) Να χρησιμοποιούν δίχτυα σε οποιαδήποτε φάση της αλιείας
(ζ) Να αλιεύουν ψάρια βάρους μικρότερου από εκατόν πενήντα (150) γραμμάρια
(η) Να χρησιμοποιούν υποβρύχιο φως.
Εξάλλου σύμφωνα με την παργ. 2 του άρθρου 2, όπως ισχύει, του π.δ. 373/1985, το οποίο είναι το βασικό νομοθέτημα που ρυθμίζει την ερασιτεχνική αλιεία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η υποβρύχια αλιεία με ψαροτούφεκο, κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά:
(α) Μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα, (Σημείωση: Κεφαλόποδα είναι τα καλαμάρια, οι σουπιές, τα θράψαλα και τα χταπόδια) εφόσον ψαρεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία, στα οποία υπάγεται και το ψαροτούφεκο. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνον έχει μεγαλύτερο βάρος και
(β) Ένα μόνον άτομο του γένους των ροφοειδών (Epinephelus).
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πολλές από τις απαγορευτικές διατάξεις που θεσπίσθηκαν με το π.δ. 373/1985 είναι ίδιες με αντίστοιχες των Κανονισμών Λιμένα. Θα πρέπει όμως να διευκρινισθεί ότι το π.δ. 373/1985 είναι νεώτερο των Κανονισμών Λιμένα και βεβαίως ειδικό για την άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας, επιφανειακής και υποβρύχιας, αφού έχει εκδοθεί κατά σαφή και συγκεκριμένη εξουσιοδότηση (ν.δ. 420/1970, ΦΕΚ 27 Α΄, όπως ισχύει). Επομένως οι διατάξεις του κατισχύουν των αντίστοιχων των Κανονισμών Λιμένα, κατά το μέρος που είναι αντίθετες ή ρύθμισαν διαφορετικά το ίδιο θέμα, και εφαρμόζονται κατά το μέρος που επαναλαμβάνονται οι ίδιες ρυθμίσεις. Η παραπάνω διευκρίνιση κρίνεται απαραίτητη γιατί διαφορετικές διοικητικές κυρώσεις (Διαφορετικά όρια ελάχιστου και μέγιστου ύψους προστίμου) προβλέπονται για τους παραβάτες (Βλ. παρακάτω). Τέλος δυσεξήγητη είναι η διάταξη, που απαγορεύει την ερασιτεχνική αλιεία, επιφανειακή και υποβρύχια, κατά τον μήνα Μάιο κάθε χρόνου, αφού τέτοια απαγόρευση δεν έχει θεσμοθετηθεί για την επαγγελματική αλιεία, αν ήθελε ληφθεί υπόψη ότι στόχος του εν λόγω π.δ. είναι η προστασία του ενάλιου ζωικού πλούτου της χώρας μας, η ανάπτυξη της αλιευτικής παραγωγής και η αποτροπή διαταραχής της ισορροπίας του υδάτινου οικολογικού συστήματος. Το μόνο, ίσως, επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί και έχει ακουσθεί, είναι ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ψαράδων σε σχέση με τους επαγγελματίες. Το Υπουργείο Γεωργίας θα μπορούσε ίσως να επανεξετάσει την συγκεκριμένη αυτή απαγόρευση προς την κατεύθυνση της κατάργησής της.
(α) Κατά το μήνα Μάιο
(β) Αμέσως μετά τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου
(γ) Από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους
(δ) Σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από το σημείο όπου συνήθως φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι, τα λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, δίχτυα με εμφανή σήμανση καθώς και τα αγκυροβολημένα πλοία
(ε) Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών καθώς και εισόδους-εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.
Απαγορεύεται επίσης στους ερασιτέχνες υποβρύχιους ψαράδες:
(α) Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων ψαράδων
(β) Να εξακολουθούν να έχουν οπλισμένα τα εργαλεία, που είναι ειδικά για την υποβρύχια αλιεία, όταν βρίσκονται έξω από το νερό ή στην ξηρά.
(γ) Να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή
(δ) Να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές στα σκάφη και γενικά στα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται από αυτούς
(ε) Να χρησιμοποιούν καμάκι που η προωστική του δύναμη να προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος
(στ) Να χρησιμοποιούν δίχτυα σε οποιαδήποτε φάση της αλιείας
(ζ) Να αλιεύουν ψάρια βάρους μικρότερου από εκατόν πενήντα (150) γραμμάρια
(η) Να χρησιμοποιούν υποβρύχιο φως.
Εξάλλου σύμφωνα με την παργ. 2 του άρθρου 2, όπως ισχύει, του π.δ. 373/1985, το οποίο είναι το βασικό νομοθέτημα που ρυθμίζει την ερασιτεχνική αλιεία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η υποβρύχια αλιεία με ψαροτούφεκο, κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά:
(α) Μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα, (Σημείωση: Κεφαλόποδα είναι τα καλαμάρια, οι σουπιές, τα θράψαλα και τα χταπόδια) εφόσον ψαρεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία, στα οποία υπάγεται και το ψαροτούφεκο. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνον έχει μεγαλύτερο βάρος και
(β) Ένα μόνον άτομο του γένους των ροφοειδών (Epinephelus).
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πολλές από τις απαγορευτικές διατάξεις που θεσπίσθηκαν με το π.δ. 373/1985 είναι ίδιες με αντίστοιχες των Κανονισμών Λιμένα. Θα πρέπει όμως να διευκρινισθεί ότι το π.δ. 373/1985 είναι νεώτερο των Κανονισμών Λιμένα και βεβαίως ειδικό για την άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας, επιφανειακής και υποβρύχιας, αφού έχει εκδοθεί κατά σαφή και συγκεκριμένη εξουσιοδότηση (ν.δ. 420/1970, ΦΕΚ 27 Α΄, όπως ισχύει). Επομένως οι διατάξεις του κατισχύουν των αντίστοιχων των Κανονισμών Λιμένα, κατά το μέρος που είναι αντίθετες ή ρύθμισαν διαφορετικά το ίδιο θέμα, και εφαρμόζονται κατά το μέρος που επαναλαμβάνονται οι ίδιες ρυθμίσεις. Η παραπάνω διευκρίνιση κρίνεται απαραίτητη γιατί διαφορετικές διοικητικές κυρώσεις (Διαφορετικά όρια ελάχιστου και μέγιστου ύψους προστίμου) προβλέπονται για τους παραβάτες (Βλ. παρακάτω). Τέλος δυσεξήγητη είναι η διάταξη, που απαγορεύει την ερασιτεχνική αλιεία, επιφανειακή και υποβρύχια, κατά τον μήνα Μάιο κάθε χρόνου, αφού τέτοια απαγόρευση δεν έχει θεσμοθετηθεί για την επαγγελματική αλιεία, αν ήθελε ληφθεί υπόψη ότι στόχος του εν λόγω π.δ. είναι η προστασία του ενάλιου ζωικού πλούτου της χώρας μας, η ανάπτυξη της αλιευτικής παραγωγής και η αποτροπή διαταραχής της ισορροπίας του υδάτινου οικολογικού συστήματος. Το μόνο, ίσως, επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί και έχει ακουσθεί, είναι ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ψαράδων σε σχέση με τους επαγγελματίες. Το Υπουργείο Γεωργίας θα μπορούσε ίσως να επανεξετάσει την συγκεκριμένη αυτή απαγόρευση προς την κατεύθυνση της κατάργησής της.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)